Att göra hallonkaviar eller hallonpärlor, är ett väldigt enkelt sätt att överaska dina middagsgäster och klassas som molekylär matlagning. Dock en väldigt enkel form av det och allt du behöver är lite fruktjuice, agar agar och kall olja.

Hallonkaviar eller hallonpärlor som de också kan kallas är väldigt enkelt att göra och kräver inte så mycket utrustning som annan molekylär matlagning kan göra. Det går även lätt att variera smaken på kaviarn genom att byta ut juicen till någon annan smak. Exempelvis jordgubbar, blåbär, äpple, mango eller passionsfrukt. Så det är fritt fram att göra sin egna favoritsmak på kaviarn. Hallonkaviar eller annan frukt eller bär kaviar passar väldigt bra till glassen i sommarvärmen eller varför inte som en god topping på en god dessert eller tårta.

Hallonkaviar

100ml Hallonjuice (ca 200g Hallon)
2msk Honung
1g Agar agar

Kall neutral olja

Gör så här.

1. Kyl ned matolja i kylen, exempelvis i ett stort dricksglas eller liknande. Är du ute i sista minuten som jag ofta är så kan du ställa in oljan i frysen en stund.
2. Koka upp frysta eller färska hallon så att de släpper vätska.
3. Sila av ca 100ml (100g) och blanda med honungen och låt svalna lite.
4. Blanda i agar agar och rör ut det väl i hallonjuicen.
5. Koka upp hallonjuicen och ställ åt sidan så att det svalnar lite.
6. Se till att olja är kylskåpskall, ca 4-5ºc eller kallare.
7. Droppa i hallonjuicen i oljan med hjälp av en pipett eller droppflaska, så att små pärlor bildas och låt pärlorna ligga kvar i oljan i några minuter.
8. Skölj hallonkaviarn i en sil under ljummet vatten och låt rinna av ordentligt innan du häller upp dem på ett papper så att överflödig vätska rinner av.
9. Förvara hallonkaviarn i en tätslutande burk i kylen, tills du ska använda dem.