Pannbiffar är en svensk klassiker inom husmanskosten som även kan varieras en hel del men samtidigt alltid är lika gott.

Pannbiffar med rikligt med brynt lök och rårörda lingon är en riktig svensk klassiker och som uppskattas av dem flesta. Ofta far minnena iväg till barndomen när man blev bjuden på pannbiff hemma hos mormor och morfar, var kanske egentligen inget märkvärdigt med det men smakerna och minnena sitter kvar än idag. Själv tycker jag det är godast att servera en pannbiff med rikligt med brynt lök och en god skysås från pannan. Och inte att förglömma en stor klick rårörda lingon såklart.

Pannbiffar ca 6 Portioner

500g Blandfärs
2dl Grädde
1dl Mjölk
1/2dl Ströbröd
1 Kall kokt potatis
1 Lök
2st Ägg
1/2tsk kryddpeppar
9g Salt
2-3g Mald svartpeppar

Gör så här

1. Se till så att alla ingredienser är kalla. Detta är för att färsen lätt kan spricka om den blir för varm, och du får torra och lösa biffar som ett resultat.

2. Börja med att skala och hacka löken. Stek hälften av den gyllene i en panna med lite smör och låt sedan svalna

3. Blanda under tiden grädde, mjölk och ströbröd, då att ströbrödet kan svälla i gräddblandningen.

4. Riv även den kokta potatisen och tillsätt den tillsammans med rå och stekt lök, salt och kryddor till ströbrödsblandningen. 

5. Placera färsen i en matberedare eller i en rymlig bunke och tillsätt ströbrödsblandnigen till den. Mixa eller blanda ihop så att det blandar sig väl. Överblanda dock inte färsen för mycket, då den lätt lan bli trådigt och seg om den arbetas för mycket.

6. Forma färsen antingen till 6 ca 160 grams biffar eller eller till ca 12 stycken 80 grams biffar.

7. Bryn biffarna i lite smör och olja så de får en fin gyllene färg på båda sidor. Baka sedan klart dem i ugnen på 100ºc, tills de är helt genomstekta eller har en innertemperatur på 67ºc.

8. Servera biffarna med brynt lök, en god skysås och rårörda lingon och varför inte lite stekt potatis.