Denna medelhavssallad är lite av en favorit här hemma. En vegetarisk rätt vi ofta lagar här hemma, fast varierar lite efter säsong. Just halloumi är ett bra alternativ för dem som inte är så vana att äta vegetariskt.

En medelhavssallad kan nästan vara vad som helst, men denna goda småvarma sallad gör jag med grillad halloumi.Halloumi är en väldigt proteinrik ost som inte smälter vid stekning eller grillnin, tvärt om blir den krispig och får en härlig stekyta. Den kommer ursprungligen från Cypern där den traditionellt görs på fårmjölk men görs idag även på andra mjölksorter. Till den a goda salad grillar jag även gärna lite typiska medelhavsgrönsker, såsom zucchini, paprika och lök, men det går att variera lite efter säsong såklart. Basen består oftast av Quinoa och oftast tillsammans med något annat gott gryn eller bladgrönsaker såsom spenat, eller sallad. Till salladen kan man antingen göra en god vinägrett på en god olivolja och lite citrus och örter eller varför inte en yoghurtbaserad sås.

Ange kod DUKA10 i kassan för att erhålla 10% rabatt på alla DUKA-prudukter.

Medelhavssallad med grillade grönsaker och halloumi ca 4 portioner

250g Halloumiost
1 Zucchini
1 Röd eller gul paprika
2 Rödlökar
2 Avokado
100g Körsbärstomater
Kronärtskockshjärtan
Olivolja
1 Klyfta vitlök
Salt och Nymlad svartpeppar

2dl Quinoa
1dl Hirs
3dl Vatten
1 Nypa Salt

Gör så här.

1. Börja med att mäta upp quinoa och hirs i en finmaskig sil och skölj det noga, detta för att quinoa har ett bittert ämne i skalet som kan vara bra att skölja bort.
2. Lägg sedan grynen i en tjockbottnad gryta och tillsätt 3 dl vatten och en nypa salt. Låt koka upp och koka på svag värme under lock i 15-20 minuter. Ställ av och låt grynen stå och dra lite, så att all vätska förångas.
3. Skär alla grönsaker i lagom stora bitar, det ska gärna vara lite rejält, kom ihåg att du vill lyfta fram de goda grönsakerna i denna rätten. Lägg alla grönsakerna i en rymlig bunke och pressa eller finhacka en vitlöken och tillsätt dem tillsammans med lite olivolja, salt och nymalen svartpeppar. Blanda så att grönsakerna marineras väl.
4. Värm på en grillpanna eller stekpanna så att den blir riktigt het.
5. Skär under tiden halloumi i skivor (ca 1-2 cm) och pensla dem med lite olivolja
6. Grilla eller stek sedan grönsakerna i den varma pannan, tänk på att grilla paprika och lök först, då de kräver lite mer tid än zucchini och framförallt tomaterna som du bara vänder ner på slutet.
7. Dela även avokadon och ta ut kärnan. Pensla den med lite olja och salta och peppra den. Grilla den hårt med snittytan neråt, så att den får tydlig grill/stekyta.
8. Grilla till sist halloumi på samma sätt, så den får en fin grill/sekyta.
9. Montera ihop din sallad med den kokta grynblandningen, grillade grönsaker och halloumi. Toppa salladen med lite extra olivolja och svartpeppar och gärna med någon god vinägrett eller dressing.