Budapestrulle är nog en av mina favoritbakelser och är nog något de flesta förknippar med ett kafé eller konditori. Men saken är den, att det är ett väldigt enkelt bakverk att göra hemma.

Budapestrulle är inte från Ungern som många först kanske tror. Det är faktiskt ett Svenskt bakverk från början av 1900-talet som var uppfunnet av konditorn  Ingvar Strid i Vetlanda i de småländska skogarna. Varför han gav bakelsen namnet budapestrulle efter Ungerns huvudstad är lite oklart, men många tror att det har lite att göra med en Ungersk motsvarighet Esterházytårtan, som har vissa likheter med Budapestrulle. Men även om det finns likheter mellan dessa två bakverk så finns det även en hel del olikheter, så därför är det väldigt osäkert att Strid hade inspirerades av Esterházytårtan.

En klassisk budapestrulle är en hasselnötsmarängrulltårta som är fylld med grädde och någon frukt vanligen mandarinklyftor eller någon annan typ av konserverad frukt. I detta recept på budapestrulle har jag valt att använda hallon som fyllning, det tycker jag bryter av hasselnötsmaräjgen och grädden på ett väldigt bra sätt. Budapestrullen toppas sedan med lite smält choklad.

Budapestrulle med hallon

Marängbotten
150g Äggvita
1msk Citronjuice eller ättika
180g Socker
110g Rostade hasselnötter
35g Maizena
25g Hackad eller flagad mandel
Fyllning och dekoration
300g Vispgrädde
150g Hallon
50g Mörk (60-70%) Choklad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175ºc

2. Gör rent en bunke så att det inte finns några fettrester kvar. Detta gör du enklast genom att ta en skvätt ättika och salt och torka med ett papper, skölj sedan med kallt vatten och torka av med ett papper.

3. Mal eller mix hasselnötterna och blanda dem med maizenan. 

4. Vispa sedan äggvitan med citronsaft, antingen för hand med långsamma stora rörelser eller på maskin med en låg hastighet till en början. Detta för att du inte ska slå sönder proetintrådarna och få ett platt skumm som resultat. När marängen börjat lyfta kan du öka hastigheten. Vispa till ett fast skumt och tillsätt sedan hälften av sockret.

5. Vispa sedan in resteande socker och vispa till en fast och glansig maräng. Det ska gå att vända bunken upp och ned utan att marängen ramlar ut.

6. Rör ned hasselnötsblandningen, men var försiktig med för mycket vispande då fettet i nötterna kan göra att marängen sjunker ihop. Vänd ner dem med stora tag med hjälp av en slickepott eller liknande.

7. Fyll en spritspåse och spritsa längder med nötmaräng på diagonalen på en bakpapperbeklädd plåt. Detta för att det ska bli enklare att rulla budapestrullen senare, utan att den spricker för mycket på fel sätt. Strössla med lite hackad eller flagad mandel.

8. Baka nötmarängen i ca 15-18 minuter i mitten av ugnen på 175ºc .

9. Ta ut nötbottnen och låt den svalna ett par minuter. Vänd sedan upp den, på ett nytt bakpapper, så att ovansidan hamnar nedåt och ta bort pappret den var bakad på. Låt svalna under en bakduk.

10. Vispa under tiden grädden och smällt chokladen i ett vattenbad.

11. Bred ut vispad grädde över nötbottnen och strö över hallonen och rulla ihop den till en rulle.

12. Ringla den smälta chokladen över rullen. 

13. Skär upp i lagom stora bitar och servera.