Det finns väldigt många olika senapssorter, men att göra hemgjord senap är faktiskt väldigt enkelt och kul.

Att göra sin egna senap är både kul och spännande, det går göra allt ifrån en neutral god senap till näst intill oändliga smakkombinationer. Det går även att blanda olika senapsfrön för olika färg och textur på din senap. Traditionellt ska man göra sin senap med en klassisk senapskula, genom att rulla kulan över fröna i en skål krossas fröna, sedan tillsätts vätska tills du har en lagom konsistens på senapen, men det går också bra att använda en vanlig mortel. Efteråt tillsätts socker, ättika, vinäger och eventuella smakämnen.
I de flesta moderna recept så används istället för kula en bra mixer, där du efter ha blötlagt senapsfröna, så att de fått svälla ordentligt, helt enkelt mixa sönder dem till en lagom konsistens. Det är denna metoden jag har använt mig av i detta recept. Jag har även valt att byta ut sockret mot en god honung och ättikan mot äppelcidervinäger för en lite mjukare och fruktigare smak.

Hemgjord senap

50g Gula senapsfrön
1,5dl Vatten
0,75dl Äppelcidervinäger
2msk Honung
2msk Rapsolja
1/2tsk Salt
Ett par drag med pepparkvarnen

Gör så här

1. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt senapsfröna, låt småsjuda i någon minut tills fröna med börja mjukna något. Ställ fröna åt sidan i 5-10 minuter så att de hinner svälla ordentligt, de ska bli ungefär dubbelt så stora.

2. Mixa senapsfröna med en stavmixer eller i en blender till en lagom krämig massa.

3. Blanda i äppelcidervinäger, honung, rapsolja, salt och peppar och mixa ytterligare tills du får len och fin senap. Ju mer du mixar desto finare senap får du, personligen gillar jag lite grövre senap så jag mixar inte min senap så länge.

4. Om senapen blir för tjock kan du bara tillsätta mer vatten till önskad tjocklek, blir den för tunn kan du istället mixa in mer olja, som binder med senapsfröna. På samma sätt kan du smaka till med mer vinäger, honung och kryddor.

5. Testa även att blanda in andra kryddor och smaksättningar, såsom örter, chili, citrus eller alkohol, för att skapa din favoritsenap.