Wallenbergare är en klassisk svensk rätt, som till en början sågs som en mycket anrik restaurangrätt, en fanatiskt god färsbiff gjord på mald kalv, mald kalvbräss, äggula och grädde.
Idag ser vi nog Wallenbergaren mer som en klassisk svensk husmanskost som är väldigt vanligt förekommande på våra svenska lunchrestauranger runtom i landet. Fast idag görs den oftast bara på ren kalvfärs, som mixas med äggula, grädde, salt och peppar. Färsen formas sedan till biffar, paneras i nymalt ströbröd och steks gyllene i rikligt med smör.Biffarna ska vara lätt rosa och kännas silkeslena i munnen, då vet du att du har gjort en perfekt Wallenbergare.
Det finns en rad olika teorier om hur denna panerade kalvfärsbiff just fick namnet Wallenbergare. Men två teorier har förekommit mer frekvent än andra. Den första teorin bygger på att receptet förts in i familjen Wallenberg via häradshövdingen Marcus Wallenberg hustru Amalia Wallenberg, dotter till den legendariska läkaren, gastronomen och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl, som sägs ligga bakom rätten. Den andra teorin är att den första Wallenbergaren tillreddes av Julius Carlsson, köksmästare på restaurang Cecil i Stockholm. Detta efter att häradshövding Marcus Wallenberg kommit hem från en utlandsresa och berättat om en fantastisk färsbiff han blivit serverad. Därefter beklagade han sig över att han inte kunde få tag på sådan delikat mat någonstans i Sverige. Detta tog köksmästaren Julius Carlsson som en utmaning. Resultatet sägs alltså blivit den maträtt vi än idag kallar för Wallenbergare, en panerad kalvfärsbiff serverad med potatispuré, gröna ärtor, rårörda lingon och skirat smör.

Wallenbergare ca 4-5 portioner

500g Finmald kalvfärs
1-2dl Vispgrädde
1 Äggula
Salt
Svartpeppar
Ströbröd för panering

Gör så här

1. Se till så att alla ingredienser är riktigt kalla.

2. Mixa kalvfärsen med äggula i en matberedare eller mixer, så att allt beblandas.

3. Tillsätt grädden under fortsatt mixning, så att grädden binder ihop färsen. Hur mycket grädde du behöver kan variera men färsen ska vara kletig men ändå fast

4. Smaka av med salt och peppar

5. Rulla färsen till 4-5 lika stora biffar (ca 180g) och rulla dem i ströbröd.

6. Stek biffarna gyllene på båda sidor i rikligt med smör i en medelvarm panna. Låt sedan biffarna gå klart i ugnen på ca 125°c till en kärntemperatur på ca 62 grader.

7. Servera  gärna Wallenbergarna med potatismos, brynt smör och rårörda lingon, simpelt men samtidigt fantastiskt gott.