Färskost är ett mångsidigt smörgåspålägg och går att köpa i ett flertalet varianter ute i de flesta livsmedelsbutiker. Men det ärt faktiskt enklare än du kanske tror att bara med ett fåtal ingredienser göra din alldeles egna färskost. En färskost som du sedan kan smaksätta med dina egna favoritsmaker. Dessutom blir  färskosten så mycket godare och så slipper du alla onödiga tillsatser som brukar finnas i de flesta industritillverkade färskostar. Som i den klassiska färskosten Philadelfia som både innehåller stabiliseringsmedel och citronsyra, och då är den ändå en av de bättre på marknaden.

Innehållsförteckning Philadelfia classic
mjölk, grädde, vassle- (mjölk), salt, stabiliseringsmedel (e410), syra (citronsyra), bakteriekultur.

Färskost

500g Naturell yoghurt
200g Cremé fraiche
Saften från halv citron
Ca 1tsk Salt
Ev smaksättare
Svartpeppar
Citronzest
Färska örter
Pepparrot
Chili

Gör så här

1. Blanda yoghurt, cremé fraîche och citronsaften i en kastrull och värm långsamt upp blandningen till ca 65°. Rör lite då och då. Det du vill är att blandningen ska spricka (bli lite grynig) så att du kan separera vasslen från ostmassan.
2. När yoghurtblandningen grynat sig, så hälls den upp i en sil, som du klätt med ett tyg eller kaffefilter, så att ostmassan kan separeras från vasslen. Det går också bra att använda sig av en saftsil.
3. Låt färskosten sedan hänga kallt i kylen över natten eller i minst 7-8 timmar.
4. Stjälp upp färskosten i en rymlig bunke och blanda i saltet och smaka dig fram till en lagom sälta. Nu kan du även blanda i en smaksättare såsom färska örter, citron, pepparrot eller vad du tycker om.
5. Förvara sedan färskosten i upp till ett par veckor i en tätslutande burk i kylen. Osten kan bredas på macken eller varför inte som topping på en god morotskaka.