Gin och tonic eller GT som den ofta kallas, är nog världen enklaste drink, men trots detta så är det sällan du får en bra gin och tonic ute. Även om du får ett gin av bra kvalitet i glaset, så fylls glaset sedan, mer än sällan upp med någon halvtaskig tonic från en sodapistol eller från någon flaska av dåligt märke helt utan karaktär. En bra gin och tonic, ska serveras i ett highbullglas, som är välfyllt med is, sedan 1 del gin och 3 delar tonicwater samt en pressad limklyfta. ”So simple so good”.
 
När du gör ditt egna tonic water, så är det enklast att först göra en tonicsyrup som du sedan blandar ut med en soda eller mineralvatten. Använd gärna en sodastreamer så blir det både bättre för miljön och plånboken. Det är den kinesiska barken ”Cinchonabarken” som ger tonic sin bittra karaktär. Kinabrak kan du köpa i specialbutiker som tillhandahåller kryddor eller i butiker som vänder sig till hemmabryggare av något slag. Övriga ingredienser kan du hitta i en helt vanlig livsmedelsbutik.  Detta receptet ger en tonic med tydlig citrussmak, då jag tycker den extra syran balanserar upp bitterheten på ett bra sätt.

Tonicsyrup

5dl Vatten
2dl Råsocker
2dl Socker
2st Citrongräs, hackat(ca 20g)
2st Citroner skal och saft
2st Lime skal och saft
Skalet av en apelsin
1/2dl Cinchonabark, mald eller smulad (ca 8g)
5st Kryddpepparkorn, krossade (0,25g)
4st Enbär, krossade (ca 0,5g)
1 Nypa salt

Gör så här

1. Rör ut vatten med råsocker och vanligt  socker i en kastrull så att sockret löser sig.
2. Blanda i  hackat citrongräs (Slå gärna sönder citrongräset lite med baksidan av en kniv, innan du hackar det för extra mycket smak), cinchonabark, mortlad kryddpeppar och enbär, låt sedan blandningen koka upp och koka i ca 10 minuter.
3. Tillsätt sedan saft och skal från citrusfrukterna och en nypa salt. Låt tonusen svalna i rumstemperatur.
4. Sila din tonic genom en saftsil och tappa den på en lämplig flaska och ställ den sedan i kylen.
5. Blanda sedan 1 del tonicsyrup med 3 delar sodavatten för en smakrik och fizzy tonicwater.