Cremé caramel eller brulépudding som den också kan kallas är en dessertpudding som är snarlik den klassiska cremé bruleé. Men till skillnad  från cremé brulée som är mindre fast och serveras direkt ur formen under ett knäckigt  karamelltäcke, så är cremé carmel mer fast och serveras uppstjälpt som en pudding med karamellsås.
Personligen gör jag främst cremé caramel till jul men självklart är det gott året och precis som cremé brulée så är cremé caramell en av mina favoritdesserter.

Cremé caramel ca 8 portioner

5dl Mjölk
2,5dl Grädde
120g Ljust muscovadosocker
1 Vaniljstång
4 Ägg
4 Äggulor
1 Nypa salt

Karamellsås
2dl Socker
1/2dl Vatten

Gör så här
1. Sätt ugnen på 100ºc
 
2. Blanda mjölk, grädde, socker, utskrapad vanilj tillsammans med bönan i en tjockbottnad kastrull. Värm långsamt upp blandningen till strax under kokpunkten. Ställ blandningen lite åt sida så att det får stå och dra en stund.
 
3. Vispa under tiden ihop ägg och gulor i en bunke. Det ska bara vispas lätt, vispar du för mycket så kommer det bildas luftbubblor i den färdiga puddingen och det är inte resultatet vi är ute efter.
 
4. Häll sedan den varma vaniljmjölken över äggblandningen under omrörning, så att det beblandas väl, blanda även med en nypa salt för att förhöja smakerna ytterligare. Ställ åt sidan medan du förbereder karamellen till formarna.
 
5. Blanda ihop sockret med vattnet i en tjockbottnad kastrull till en trög sockerlag. Koka sockerlagen på medelhög värme tills sockerlagen blir gyllene (det blir den vid ca 150º). Fördela då den varma karamellen i 8 kokottformar eller i en större form typ brödform, så att hela botten blir täckt och låt sedan stelna.
 
6. Sila ägg och mjölkblandningen genom en finmaskig sil och häll sedan upp den i formarna eller i den stora formen.
 
7. Grädda cremé carmellen i vattenbad i ca 45 minuter för de små portionsformarna eller i ca 75 minuter för den stora formen. Puddingen ska vara lätt dallrig om du skakar på den, eller så ska karmellsås komma ut om du sticker i den, då är den klar.
 
8. Låt puddingen svalna och gärna stå ett par timmar. Skär sedan försiktigt med en liten kniv runt kanterna på puddingen och stjälp upp den på en tallrik. Servera gärna med färska bär.