Personligen köper jag nästan aldrig bröd, skulle jag ändå göra det så blir det från ett bageri. Kan i ärlighetens namn nästan inte förstå att det finns dem som vill betala och inte lite, för ett trist och svampigt industribröd ute i någon livsmedelsbutik. Ett bröd som oftast inte har någon karaktär alls och håller sig lika mjukt och svampigt dag in och dag ut. Faktum är att det är ganska enkelt att baka ett eget bröd som håller en betydligt högre klass än det du hittar i din närmaste butik. Det behöver heller inte som många tror, ta speciellt lång tid att göra.
Även om jag oftast gör mina bröd på surdeg, så kan du givetvis baka ditt bröd på vanlig jäst och ändå få ett väldigt gott bröd. Tillvägagångssättet är dock ganska identiska, det enda som skiljer sig åt, är vad som får brödet att jäsa. Vill du baka mitt morotsbröd på jäst istället, så kan du bara byta ut surdegen mot 12 gram färskjäst (3 gram torrjäst) utrört i 2 deciliter vatten.

Morotsbröd två limpor

250g Uppfriskad surdeg
600g Vatten
180g Rivna morötter (Ca 3 stycken)
2dl Rågsikt
15-17dl Dinkelsikt
50g Rumstempererat smör
24g Salt

Gör så här

1. Se till att du har en uppfriskad och bubblande surdeg. Det får du genom att mata din surdeg med nytt mjöl och vatten några timmar innan  du ska baka. Själv brukar jag mata min surdeg innan jag lägger mig kvällen innan, så är den redo för bakning på morgonen. Men oftast räcker det med 3-4 timmar lite beroende på hur mycket surdegsbröd du ska baka.

2. Blanda ihop surdeg, morot, rågsikt och 15 deciliter dinkelsikt i köksassistent eller i en rymlig bunke om du föredrar att baka för hand. Låt sedan degen vila i ca 20-30 minuter. Detta gör du för att mjölet ska ha chans att svälla och absorberar mer vätska, på så sätt behöver du tillsätta mindre mjöl och resultatet blir ett saftigare och lättare bröd.

3. Knåda sedan ihop degen på låg hastighet till en elastisk och smidig deg det tar ca 10 minuter eller för hand på bakbänk om du hellre vill göra det. Tillsätt även mer dinkelmjöl om det behövs, degen ska precis släppa från kanten på bunken när du knådar den i maskinen, alltså fortfarande kladdig men inte för lös.

4. Tillsätt sedan salt och det rumsvarma smöret och knåda ytterligare ca 2 minuter på låg hastighet.

5. Placera degen i ett inoljat rymligt kärl, med lock. Jag använder mig av en plastback av typen hammarplast som går att köpa i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst. Låt degen sedan stå och jäsa ute i rumstemperatur, gärna på ett lite varmare ställe. Efter en timme så viker du degen, detta för att arbeta in mer luft i degen och för att göra det extra luftigt. Vik först kortsidorna in mot mitten och sedan långsidorna. Upprepa denna proceduren ytterligare 2 gånger med ca 30 minuters mellanrum. Låt sedan degen fortsätta att jäsa i ca 3-4 timmar, beroende på hur aktiv din surdeg är. Degen ska ha blivit minst 2 gånger så stor.

6. Stjälp sedan försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord, så att inte luften går ur degen. Dela degen i två rektangulära bitar och dra ut den lite försiktigt, utan att för mycket luft pressas ut. Vik över degen som i ett halvslag så att en limpa bildas och gör på liknande sätt med den andra biten. Placera bröden på en förvärmd plåt i ugnen på 250º eller gör som jag och köp en baksten, så får du ett stenugnsbakat bröd. Då värmer du upp först upp stenen i ugnen i ca 1 timme innan du ska baka brödet. En bra baksten kan du köpa här.

7. Baka sedan brödet i 15 minuter, sänk sedan värmen till 225º och baka det ytterligare i 15 minuter eller tills brödet har en innertemperatur på 93º. Om du vill ha en extra fin skorpa på brödet så kan du slänga in några isbitar i botten av brödet samtidigt som du sätter in brödet i ugnen.
8. Släpp ut överflödig ånga efter 15 minuter och baka de sista 15 minuterna på torrvärme.

9. Låt brödet svalna och avnjut det med ett tjockt lager smör och nyskivad ost. Brödet förvaras sedan bäst inrullad i en handduk i upp till 3 dagar. Lägg inte brödet i en plastpåse, då blir brödet lätt torrt och tråkigt, samt så tappar brödet sin fina skorpa. Vet du att du inte kommer hinna äta upp bröden inom 3 dagar, så går det bra att frysa dem direkt efter brödet har svalnat. När du plockar fram det så bakar du bara av brödet i ugnen på 150º i ca 10 minuter (från tinat stadie) så blir brödet nästan lika gott som nybakat igen.