Cannelloni är en traditionell italiensk pastarätt, men rätten förekommer också i spannien, där de kallas för canelonas och är en klassisk  julrätt i Spanien, där den fylls med köttfärs eller kalkon. I Italien fyller man gärna Cannellonin med spenat tillsammans med kött av något slag som sedan gratineras med en tomat eller béchamelsås. Lite som en rullad lasagne helt enkelt.
Jag tycker cannelloni är perfekt när jag vill äta något riktigt gott vegetariskt, precis som med lasagne så föredrar jag den vegetariska varianten istället för den klassiska köttvarianten. Det går även att variera väldigt mycket med olika grönsaker, smaksättningar och ostar.

Svampfyllda cannelloni ca 4 portioner

8st Lasagneplattor (Färska)

Fyllning
400g Champinjoner eller blandad svamp
250g Spenat
1 Liten lök
2 Vitlöksklyftor
Skalet från 1/2 citron

Bechamelsås
6dl Mjölk
2dl Vispgrädde
2msk Maizena
1/2dl vatten
Salt och peppar
Ev lite muskot
50g Lagrad ost gärna parmesanost

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Börja med att göra bechamelsåsen (den vita såsen). Koka upp mjölk och grädde och red sedan av till en krämig konsistens med hjälp av maizenan utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar och eventuellt lite riven muskotnöt
3. Skiva svampen och bryn den i lite matfett i en panna. Finhacka under tiden lök och vitlök och tillsätt den till svampfräset och fräs med i några minuter.
4. Kräma till svampfräset med lite av bechamelsåsen och tillsätt till sist spenat, rivet skal av citron och smaka upp med salt och nymald peppar.
5. Fördela svamp och spenatröran på pastaplattorna och rulla ihop dem till cannelloni.
6. Placera Cannellonin i en ugnsfast form och bred ut den resterande bechamelsåsen över.
7. Riv parmesanosten fint eller den osten du valt att använda. Här går det bra med allt från hårda lagrade ostar såsom präst, västerbotten eller parmesanost till krämiga mögelostar och getostar, eller varför inte blanda flera olika ostar.
8. Ställ in cannellonin i den 200 grader varma ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Gratinera sedan Cannellonin i ca 20 minuter eller tills den känns genommjuk.
Servera gärna Cannellonin med en god tomatsallad