En pannacotta kan varieras i det oändliga, både när det kommer till smaksättningar och toppingar, med allt ifrån kryddor, till bär, frukt och choklad. För mig är det viktigt att pannacottan får en krämig och len konsistens och inte blir för hård, därför gjuter jag helst min pannacotta i ett portioneringsglas eller i en annan passande form. I detta recept har jag använt mig av lite rester från julbordet och gjort om saftsåsen som jag serverade till ris alá maltan på julbordet till en god kryddgelé. Jag har sedan valt att toppa pannacottan med lite överblivna karamelliserade mandlar.

Vaniljpannacotta

5dl Vispgrädde
1dl Socker
1 Vaniljstång
3st Gelatinblad
1 Nypa salt

Kryddgelé
1dl Kryddig saftsås
1 blad gelatin

Topping
Kanderade mandlar eller smulade pepparkakor

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten
  2. Skrapa ur vaniljfröna ur vaniljbönan, genom att dela den på längden med en liten skalkniv och sedan skrapa ut med bönans insida. Lägg den urskrapade vaniljen samt hela bönan i en kastrull och häll på grädden och sockret samt en nypa salt.
  3. Värm på vaniljgrädden till strax under kokpunkten och låt sedan alltsammans dra en stund, så att smaken från vaniljen hinner blomma ut ordentligt.
  4. Ta upp 3 av de fyra gelatinbladen ur vattnet och pressa ut så mycket vatten du kan ur dem. Tillsätt dem sedan till vailjgrädden och rör ut dem väl. Sila blandningen genom en finmaskig sil och häll upp pannacottan i serveringsglas eller form och ställ svalt så att den kan sätta sig.
  5. Värm under tiden upp saftsåsen och rör sedan ut det kvarvarande gelatinbladet i den.
  6. När pannacottan satt sig lite kan du hälla över ett tunt lager av kryddgelén över pannacottan. Låt sedan stå svalt så att både pannacottan och gelén hinner sätta sig ordentligt.
  7. Servera pannacottan med lite kanderade mandlar eller varför inte smulade pepparkakor. Ta gärna ut pannacottan i rumstemperatur en halvtimme innan, för en goda och lenare smak.