I år har jag förutom mina stående julsillinläggningar på Löksill, Senapssill, Citron & pepparrotssill och Äppel & kanelsill, även gjort Lingon & kardemummasill och en Rostad vitlökssill.
Genom att rosta vitlöken så ger du vitlöken en väldigt trevlig och nötig karaktär samtidigt som vitlöken får en mycket mildare smak. Den rostade nödiga tonen av vitlöken gifter sig väl ihop med syran från sillen.

Rostad vitlökssill

200g Urvattnade sillfiléer
Inläggningslag
1/2dl Ättika 12%
1dl Socker
1,5dl Vatten
2 Lagerblad
3 Nejlikor

Vitlökssås
1,5dl Cremé fraiche
1/2dl Majonnäs
1tsk Dijonsenap
1 Vitlöksklyfta
Pressad citron
Salt och svartpeppar

1. Om du inte har vattnat ur sillen så börja med att vattna ur dem i en rymlig bunke med kallt vatten i ca 24 timmar. Gör samtidigt inläggningslagen genom att blanda alla ingredienser och ge det ett snabbt uppkok. Låt sedan lagen svalna.
2. Sila av sillen så att allt vatten försvinner. Skär dem sedan i lagom portionsbitar (ca 2-3 centimeter breda)
3. Häll inläggningslagen över sillen och låt marinera i minst ett dygn. Dessa första stegen kan du göra några dagar i förväg.
4. Skiva vitlöksklyftan i tunna skivor och rosta den lätt gyllenbrun i lite olja. Låt den rinna av och svalna på en bit papper. Men se upp så att du inte rosta vitlöken för hårt, då blir den väldigt besk i smaken.
5. Hacka den rostade vitlöken och blanda den med övriga ingredienser till såsen. Smaka av med lite pressad citron, salt och nymald svartpeppar.
6. Häll av den marinerade sillen och blanda den med vitlökssåsen. Lägg vitlökssillen i ett passaden förvaringskärl, tex en glasburk med tätslutande lock och förvara sedan sillen i kyl, tills du ska avnjuta den.