Det är många idag som gärna gör sina hamburgare själva, ofta på egenmalt nötkött eller köper exempelvis färdigmalt högrev för att få en hamburgare lite över det vanliga. Men det är tyvärr väldigt få som satsar något nämnvärt på själva brödet, utan i slutändan brukar hamburgaren få samsas med det klassiska sesambrödet från korvbrödsbagaren. För mig är brödet minst lika viktigt som själva hamburgaren för att du ska få en lyckad hamburgare.

I detta recept har jag använt mig av vanligt jäst, något jag sällan gör i mina brödbak, men faktum är att det blir bättre med jäst just i detta sammanhang, men jag får helt enkelt fortsätta att experimentera med det. Hemligheten med detta hamburgerbröd är att jag gör en fördeg på mjöl och mjölk som jag värmer upp till ca 65-70 grader, precis på samma sätt som en bottenredning till exempelvis en bechamel (vit sås) När stärkelse och en vätska binder samman under upphettning bildas ett gel av stärkelsen i mjölet. när detta sedan används i baket, bidrar det till att mjölet kan hålla mer vätska och på så sätt bildas ett saftigare och mjukare bröd med längre hållbarhet, som är perfekt till hamburgare. Denna metod är vanligare i andra delar av världen där det b.la kallas för water roux eller en tangzhong.
När jag bakar med industrijäst, så använder jag generellt sett mycket mindre jäst än vad som finns i de flesta andra recept, där ofta järtmängderna är gravt överdrivna, jag bakar samt nästan uteslutande med kall degvätska. Detta för att receptskrivarna vet med sig att personer i allmänhet vill ha brödet klart snabbt gärna igår om det vore möjligt. Genom att använda en större mängd jäst och en varmare degvätska så jäser brödet snabbare, men baksidan med detta är att brödet ofta blir helt karaktärslöst och får en tråkig jästbismak. Jästen i brödet kommer inte heller helt till sin rätt och bröden bakat på detta vis, blir ofta mindre luftigt lätt än ett bröd som fått jäsa ut långsamt med mindre jäst i en kall degvätska. Det är även under jäsningen som brödets smaker utvecklas.

Hamburgerbröd ca 18st

60g Smör
40g Dinkelsikt eller vetemjöl
200g Mjölk
300g Mjölk
20g Jäst
540g Dinkelsikt eller vetemjöl
20g Ljust muscovadosocker
12g Salt

Gör så här

1. Börja  med att ta ut smöret så att det får temperera och bli mjukt

2. Gör under tiden din water roux genom att blanda  40g mjöl med 200g mjölk och värm upp blandningen försiktigt under omrörning. När smeten når en temperatur på 60-70 grader börjar den tjockna och till slut likna något som påminner om tapetklister, då är din water roux färdig. Låt den då svalna.

3. Smula undet tiden jästen i en degblandare eller rymlig bunke och häll den kalla mjölken över den, rör sedan ut jästen så att den löser sig i mjölken. Tillsätt sedan din water rox till jäst och mjölkblandningen och rör ut den till en jämn sås.

4. Tillsätt mjöl och socker och kör ihop till en smidig deg i blandaren eller för hand, det tar ca 10  minuter. Blanda sedan in saltet och knåda degen i ytterligare 2-3 minuter.

5. Placera sedan degen i en bunke och täck den med en bakduk, alternativt kan man duscha degen lätt med en sprayflaska, så att den inte ska torka ut på ytan, då får du en jämnare och bättre jäsning. Låt degen sedan jäsa till dubbel storlek (ca 1-2 timmar, beroende på temperatur i rummet).

6. Ta upp degen på ett bakbord och dela den i 75 grams bitar eller i ca 18 bitar. Runddriv dem till en fin och slät bulle, lägg dem sedan på en bakpappersbeklädd bakplåt och tryck till dem lätt, så att de blir ca 2 centimeter höga. Spraya dem eventuellt igen med vatten och täck med en bakduk, låt jäsa ytterligare i ca 1 timme eller till de jäst till minst dubbel storlek.

7. Sätt ugnen på 180º

8. Baka sedan hamburgebröden i ca 10 minuter eller tills de har en innetemperatur på 93º och har fått en fin gyllene färg. Använd gärna en baksten för bästa resultat.

9. Låt sedan bröden svalna under bakduk och förvara dem gärna i en plastpåse till dagen efter, då blir dem som bäst, även om jag aldrig rekommendera att förvara bröd i plastpåsar annars.

10. Vill man hellre göra korvbröd så går det minst lika bra på denna deg, gör då istället avlånga korvbröd istället för runda hamburgerbröd.