Pesto är italienska och betyder stött eller krossad i en ren översättning. Klassisk pesto görs på färsk basilika, pinjenötter, vitlök, pecorinoost och olivolja. Men det går göra pesto på i princip vad som helst, med allt från olika nötter, ostar och örter eller varför inte på goda soltorkade tomater. Är man dessutom allergisk mot exempelvis hasselnöt eller pinjenötter så kan man göra pesto precis lika bra på olika frön såsom solros och pumpakärnor.

Pesto har precis som väldigt många  tillagningsätt väldigt många användningsområden. Du kan både använda pesto som goda tillbehör och i såser, men pesto används även med fördel i en god pasta, både varma och kalla varianter, pesto fungerar även utmärkt som marinader eller smakförstärkare till kött och fisk. Det är bara att pröva sig fram, för att hitta din personliga favorit.

Hasselnötspesto

2dl Hasselnötter
100g Basilika
100g Spenat
2 klyftor vitlök
50g Parmesan
1dl Olivolja
Vatten
Färskpressad citron
Salt & Peppar

Gör så här

1. Rosta hasselnötterna i en torr varm panna eller i 10 minuter på 200º i ugnen. Låt svalna.

2. Mixa hasselnötterna med vitlöken och örterna tillsammans med olivoljan, till en grynig slät massa, tillsätt eventuellt lite vatten om den blir för fast.

3. Blanda i finriven parmesan och smaka av med salt och nymald svartpeppar samt färskpressad citron.

4. Testa gärna att  göra din egna hemgjorda pasta och servera med denna goda peston tillsammans med lite grillade grönsaker och kanske någon god salami. Klicka på bilden här nedan för att se hur du gör din egna hemmagjorda pasta.