Jordgubbar är oftast godast som de är med lite vispgrädde eller mjölk till. Men ibland är det gott att lyxa till dem lite extra och då tycker jag vanilj och citron är två smaker som gifter sig otroligt bra med färska jordgubbar. Till denna enkla sommardessert som du svänger ihop ganska snabbt så varvar jag färska jordgubbar med lite marängsmulor och en fanatiskt god citronostkräm som balanserar upp syran och sötman i jordgubbarna perfekt. Personligen har jag alltid hembakta maränger liggandes, men har man inte det eller lust att göra egna maränger så går det självklart att även använda köpta maränger eller varför inte springa förbi ett konditori och köpa fina maränger där. Marängerna kan sedan förvaras i en lufttät burk nästan hur länge som helst.

Jordgubbar med syrlig färskostkräm 4 portioner

400g Jordgubbar
200g Naturell färskost
1,5dl Citroncurd
1dl Vispgrädde
1 Vaniljstång (1/2tsk vaniljpulver)
4 Normalstora maränger
4 Cocktailgals eller andra passande glas eller skålar

Gör så här

1. Ansa och klyfta jordgubbarna i lagom stora bitar beroende på hur stora jordgubbarna är.

2. Blanda citroncurden (Vill du inte göra din egna citroncurd går även den att köpa i en välsorterad livsmedelsbutik) med färskosten och vispar ihop dem till en slät kräm utan klumpar.

3. Halvera och skrapa ur vaniljfröna i grädden. Spara gärna stången, den kan du torka och sedan lägga tillsammans med socker så får ditt hemgjorda vaniljsocker (Läs gärna mer om det här). Vispa sedan grädden och vaniljen till ett lätt skum.

4. Blanda vaniljskummet med citronosten så att du får en luftig och god kräm.

5. Varva sedan jordgubbar, krossad maräng och citronostkräm i glasen och pynta gärna med lite citronmeliss eller mynta om du har. Servera direkt!