Rulltårta är ett klassiskt bakverk som från början härstammar från Schweiz och är mer känd som Swissrolls internationellt och består traditionellt ev en rullad sockerkaksbotten fylld med sylt eller smörkräm. Det finns få produkter som är så misshandlade som rulltårtan, vår snabbköp och affärer är idag fulla med rulltårtor av alla olika dess slag med en hållbarhet på flera månader och fullproppade med E-nummer och sylt med medioker kvalitet. Här nedan visas innehållet på en helt vanlig rulltårtelängd från Häggs med jordgubbsfyllning.
Innehållsförteckning Häggs jordgubbsrulltårta 
Ingredienser: Jordgubbsfyllning 20 % (socker, vatten, konserveringsmedel [E202, E211], arom, färgämne E1209, socker, vetemjöl, margarin (vegetabliskt fett och olja, vatten, skummjölk, salt, emulgeringsmedel sojalecitin E322, arom), ägg, florsocker, fuktighetsbevarande medel glycerol E422, potatismjöl, vetestärkelse, bakpulver (E450, bikarbonat), emulgeringsmedel (EE471, E475), förtjockningsmedel pektin E440, skummjölkspulver, konserveringsmedel (E281, E202), salt, majsstärkelse samt arom.

Då är det bättre att baka sin egna rulltårta, som faktiskt är väldigt snabbt och enkelt gjort och så kan du hoppa över alla onödiga tillsatser och baka den på riktiga råvaror istället, så mycket godare både för smak och kropp. I denna rulltårta har jag valt att använda mig av färska jordgubbar, då de svenska jordgubbarna är i säsong just nu, men det går precis lika bra att använda blåbär hallon eller andra bär som är i säsong när du ska baka din rulltårta.

Rulltårta med rårörda jordgubbar ca 12 portioner

4st Ägg
1,5dl Fint råsocker
Skalet från en citron
1dl Dinkelsikt
2,5msk Maizena
2tsk Bakpulver
1 Nypa salt
250g Jordgubbar
3msk Fint råsocker
1krm Vaniljpulver
(Vispad grädde till garnering)

Gör så här

1. Vispa ägg, socker och citronzest (citronskal) till en skummig smet för hand eller elvisp. Volymen ska öka till minst det dubbla och skummet ska vara nästintill gräddvitt, annars kommer rulltårtan bli kompakt och tråkig.

2. Blanda alla de torra ingridienserna i en annan bunke och vänd sedan ned dem i det uppvispade äggskummet till en slät och luftig smet (vänd i mjölet med stora rörelser med en visp eller slickepott). Att man vänder ned det istället för att vispa i det är för att man vill behålla luftigheten i smeten, vispar man i smeten för kraftigt när mjölet går i så blir resultatet en platt och kompakt rulltårta. Då har du gjort den första vispningen helt i onödan.

3. Klä en normalstor bakplåt med bakpapper, bred ut smeten i ett jämt tunt lager (ca 5-6mm) över hela plåten ända ut i kanterna. Ett bra tips är att fukta plåten lite undertill med vatten så fastnar pappret mot plåten lite som klister och då blir enklare att breda ut smeten utan att pappret rör sig för mycket.

4. Grädda sedan rulltårtan på 225° i ca 5 minuter eller tills rulltårtan är gyllene och genombakad.

5. Ta ut den och strö lite socker ovanpå. Vänd sedan över den på ett annat bakpappar så att den sockrade ytan hamnar nedåt. Lägg sedan gärna plåten över rulltårtan under tiden den svalnar så behåller den sin saftighet bättre (Detta går dock inte om du har en helt platt plåt, för då mosar du rulltårtan).

6. Mosa jordgubbarna med sockret och vaniljpulvret till en mosig kompott. Bred sedan ut jordgubbsmoset jämt över rulltårtebotten och rulla sedan ihop den tight utan att den spricker, använd gärna bakpappret som stöd. Rulla sedan in rulltårtan i bakpappret och förvara den i kylen i någon timme så den hinner sätta sig lite.

7. Skiva upp rulltårtan i lagom portionsbitar och spritsa eventuellt lite lättvispad grädde på toppen och garnera gärna med lite färska jordgubbar och bär.