Det finns väldigt många recept på Bbq-sås, allt från starka, till söta och kryddiga. Jag gillar  att en bbq-sås är mustig och smakrik och gärna har lite rökiga toner. Det är precis vad denna bbq-sås har som får koka länge och innehåller många goda kryddor för att bilda en sås med ett väldigt djup och väldigt kryddiga smaker. I denna såsen använder jag mig utav torkad chipotle som är en torkad rökt chili ofta en jalapeno som ger en god rökig het smak till min bbq-sås, vill man göra såsen ännu rökigare så kan man även tillsätta en skvätt hickory liquid smoke som är ett naturligt rökrom som framställts genom att äkta rök (från hickoryträ) fångas upp i en vätska. Men var försiktig då rökaromet är väldigt kraftigt och inga stora mängder behövs.

Bbq-såsen kan sedan förvaras i en tätslutande burk i upp till 3 veckor i kyl beroende på hur varsam du är med den, alltså hur månat gånger den åker in och ut och huruvida det inte kommer ner några orena bestick och föremål i den.

Bbq-sås ca 5 deciliter       

1 bananschalottenlök
1 Röd paprika
2 Vitlöksklyftor
1 Torkad chipotle chili
1msk Spiskummin
2 Lagerblad
1/2 msk Torkad timjan
1/2msk Torkad rosmarin
2msk Vitvinsvinäger
1/2dl Honung
2dl Chilisås
Ca 400g Krossad tomat
(1tsk Hickory liquid smoke)
Salt och nymald svartpeppar

Gör så här

1. Börja med att hacka lök och vitlök samt att skära paprikan i mindre bitar, lite beroende på hur slät eller chunky du vill ha din bbq-sås. Ju mindre bitar desto slätare bbq-sås och ju större bitar desto mer chunky blir den.

2. Fräs lök, vitlök och paprika i lite olja, alltså den ska inte ta för mycket färg. Hacka under tiden chipotlen och tillsätt den tillsammans med de övriga torkade kryddorna till paprika och lökfräset. Tillsätt även vitvinsvinägern och låt det koka in.

3. Tillsätt sedan honungen och låt den karamelliseras lite tillsammans med paprika och lökfräset innan du häller på chilisåsen och de krossade tomaterna.

4. Låt bbq-såsen stå och småkoka i ca 1-2 timmar, den ska få en mustig och djup smak.

5. Smaka av bbq-såsen med salt och peppar och eventuellt med mer kryddor. Vill du ha en rökigare ton på din sås vilket jag gärna vill, så tillsätter du även en skvätt hickory liquid smoke men pass på så att det inte blir för mycket då den har en väldigt koncentrerad rökighet.

6. Häll upp bbq-såsen i en väl rengjord glasburk med tätslutande lock och förvara såsen i kylen tills du ska använda den. Såsen håller fint om den hattars rätt i upp till 3 veckor.