Denna örtsåsen går väldigt snabbt att svänga ihop men behöver dock några timmar i kylen för att dra till sig så att de rätta smakerna kommer fram. Det går även att variera såsen med andra örter, de som du har tillgängliga för dagen eller med dina egna favoritörter. Just att jag har valt oregano är för att jag har hela rabatten full av den just nu och att jag tycker det passar väldigt bra tillsammans med färsk gräslök som jag även den har fullt av mitt trädgårdsland. Denna såsen smakar perfekt ihop med en grillad kött eller fiskbit men den smakar även kanon som tillbehör till en varmrökt lax eller som tillbehör på sillbuffén, eller varför inte bara att ha för att doppa den nykokta sommarpotatisen i. Jag använder min egna hemmagjorda majonnäs som grund men givetvis går det att använda en köpt variant även om det helt klart inte blir lika gott då.  Men ska du envisas med en köpt variant så leta gärna i kyldisken efter äkta majonnäs så du inte kommer hem med en tråkig fuskvariant som bara smakar salladsdressing.

Örtsås på oregano och gräslök

1dl Majonnäs
1dl Färskost
1dl Crème fraiche
2msk Hackad Oregano
1msk Hackad Gräslök
1 skvätt Pressad citron
Salt
Nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Blanda först majonnäsen med färskosten så att det inte finns några ostklumpar kvar, blandar du i crème fraichen först så finns det risk för att det blir svårt att röra ut såsen till en jämn sås.

2. Tillsätt sedan crème fraîche till ost och majonnäsblandningen och rör ut den i såsen till en jämn sås.

3. Skär örterna fint och bland ner dem i såsen

4. Smaka av med nypressad citron (ca 1tsk), salt och nymald svartpeppar

5. Låt sedan såsen så och dra i kyl i någon eller ett par timmar för bästa smak. Såsen håller sedan i ca 1-2 veckor i kylen om den förvaras i en tätförsluten förpackning.