Jag som är en 80-talist är mer eller mindre uppväxt på varma mackor, idag är det dock inte så vanligt men ändå lika gott nu som då. Varma mackor är nog en lite bortglömd snabbrätt som kanske är något jag är van till som fredagsmyset när jag växte upp innan tacos gjorde entre i det svenska köket. Det bästa med varma mackor är att det är ett smart sätt att göra sig av med gammalt bröd som annars kanske hade slängts bort!  Det går även att variera sina varma mackor nästan hur som helst vilket även gör att det går att bli av med andra rester som blivit över under veckan.
Denna varma mackan har helt enkelt hämtat sin inspiration från den klassiska rätten pannbiff med lök och är en otroligt god macka som jag svänger ihop lite då och då.

Till 4 personer

8 skivor gott bröd, gärna mitt lantbröd
400g Köttfärs
1dl Vispgrädde
1 ansjovisfilé
5 Mortlade kryddpepparkorn
1 krm Svartpeppar
1tsk Salt
1-2 Gula lökar
2msk Smör
Mejram
Skivad ost

Gör så här

1. Skiva löken i mindre båtar och stek den gyllenbrun på medel till låg värme med smöret i en gjutjärnspanna. Det är viktigt att löken inte steker för snabbt då du vill att den ska karamelliseras och utveckla så mycket smak som möjligt innan den läggs på mackorna.

2. Blanda under tiden köttfärsen  med grädden och kryddorna.

3. Skiva och smöra brödet noggrant ända ut i kanterna. Bred på köttfärssmeten på mackorna och fördela sedan den brynta löken ovanpå.

4. Lägg på två skivor ost på varje macka och avsluta med att strö lite torkad mejram över mackorna

5. Gratinera mackorna i ugn i ca 20 minuter på 175º eller tills de fått en fin gratinering. Strö över lite färsk timjan eller mejram innan servering.