Jag använder många olika kryddor i min matlagning och när jag fick möjlighet att laga middag tillsammans med marknadschefen för kryddor på Santa Maria så passade jag på att tillaga en god indisk kyckling curry som innehåller väldigt många olika kryddor.
Vi i sverige har på senare år blivit bättre på att använda olika kryddor i vår matlagning, men fortfarande så är det många som knappt aldrig använder något mer än salt och peppar i sin matlagning och vi ligger långt efter nationer som Indien och kina när det kommer till variation av kryddor i maten.

Igår fick jag möjlighet att laga middag tillsammans med marknadschefen för kryddsortimentet på Santa Maria, vilket var väldigt kul. Uppdraget ingår i en marknadsundersökning som Santa Maria gör för att undersöka konsumenternas vanor när det gäller kryddor och deras produkter. Vi tillagade en god indisk kyckling curry med tillhörande raita och använde oss utav Santa Marias relativt nya ekologiska utbud, som nu uppgår till 20 olika kryddor och fler var visst på gång vilket i mina öron lät väldigt positivt. Hon lyckades även lura på mig en burk med hel vitpeppar, som tydligen skulle vara den finaste i världen, även om jag inte är speciellt mycket för just vitpeppar, men det återstår att se om jag ändrar mig på den punkten.

Indisk kyckling Curry 4 portioner
600g Kyckling, filé eller lårfilé
250g Blomkål
2st Gul lök
3 Hackade vitlöksklyftor
2,5cm Hackad Ingefära
400g krossade tomater (gärna hel, som smakar mer)
400g Kokosmjölk
2dl Vispgrädde
2tsk Curry madras
1tsk Gurkmeja
2tsk Spiskummin (gärna hel)
1tsk Koriander (gärna hela frön)
1tsk Svartpeppar (gärna hel)
1/2tsk chiliflakes
1/2tsk Kardemumma (gärna hel)
6st Hela nejlikor
Salt

Raita 4 portioner
2dl Naturell yoghurt
1dl Turkisk yoghurt
5cm Hackad gurka
1/2 Hackad tomat
1msk Torkad eller färsk mynta
1tsk Spiskummin
Salt och peppar

Gör så här

1. Börja med att rosta spiskummin, koriander, svartpeppar, chili, nejlika och kardemumma i en torr panna, genom att göra detta så får du ut mer och djupare smak av kryddorna. Men se upp så att du inte bränner dem.

2. Hacka löken och bryn den sedan långsamt i en panna i lite olja, den ska få en djup brun färg men inte bli bränd. Tillsätt sedan, vitlöken, ingefära, curry, paprika och gurkmeja och låt detta fräsa med tillsammans med löken en liten stund.

3. Kör dina rostade kryddor i en kaffekvarn eller kryddkvarn och tillsätt dem till lökfräset. Häll på tomaterna och låt koka ihop lite innan du även tillsätter kokosmjölken och grädden. Låt alltsammans småkoka en stund så att smakerna hinner blomma ut ordentligt.

4. Under tiden så tärnar du kyckling och skär ner blomkålen i lagom stora buketter. Bryn kyckling och blomkål hastigt i en panna och tillsätt dem sedan till currygrytan.  Använd även blasten på blomkålen om den är fin, strimlar isåfall ner den och tillsätt den till grytan precis i slutet. Låt grytan koka upp på nytt och se till att kycklingen blir genomklar.

5. Smaka av grytan med salt och eventuellt mer kryddor.
Servera grytan med raita och chili och limesalsa.

Raita

1. Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer mynta och spiskummin.

2. Grön chili och limesalsa gör du genom att mixa eller hacka 2 gröna chilis och blanda det med saften från 1 limefrukt. Vill du ha en mildare salsa, så kan du ta skära bort kärnorna i chilin och tvärtom om du vill ha en starkare salsa. Detta då den starkaste hettan i chili sitter i just kärnhuset.