Nu i helgen var det åter dags för barnkalas när min äldsta dotter fyllde 6 år. I år hade hon önskat sig en miniontårta som i mina ögon blev väldigt fin. Men som min dotter sa, ”det viktiga är inte hur den ser ut, utan att den smakar gott”.

Jag har sedan tidigare delat med ig av en hel del tårtor här och denna miniontårta är precis som dem en marsipantäckt moussetårta. Så jag kommer inte beskriva så ingående hur jag har gjort denna tårtan då, den är gjort på samma sätt som övriga tårtor. Däremot planerar jag att lägga upp varje moment för mina tårtor, såsom hur man gör sin egna sockerpasta eller spacklar en tårta med smörkräm i separata inlägg här inom kort. Så det blir enklare för er att hitta här på bloggen. Men tills vidare går allt att hitta genom länkarna jag delar här i detta inlägget.

I denna mionntårta valde jag efter önskemål av mitt födelsedagsbarn att fylla med en hallonmousse och en chokladmousse. Receptet på hallonmoussen hittar du här och chokladmoussen hittar du här.

Miniontårta 
1st Tårtbotten
Fyllning
1 sats Hallonmousse
1 sats Chokladmousse
Spackling av tårta
1 sats smörkräm
Täcka av tårtan
750g naturvit marsipan
250g Vit sockerpasta
Gul pastafärg
Brun Pastafärg
Röd pastafärg
Svart Pastafärg
Silverspray

Eller så använder du färdigfärgad marsipan och pasta
Personligen så brukar jag hellre arbeta med en neutral marsipan eller sockerpasta och färga den mängd jag behöver istället för att köpa en massa olika färger. På så vis behöver du inte köpa hem lika mycket marsipan och sockerpasta. Jag brukar använda mig av Wiltons pastafärger vilka jag tycker är smidiga och bra, de är även enkla att tvätta bort från händer och arbetsytor efteråt. Överbliven marsipan och sockerpasta, både neutral och färgad brukar jag lägga i ziplockpåsar och sedan förvara i frysen till nästa gång jag ska täcka en tårta, på så sätt håller de sig fina väldigt länge utan att torka och bli oanvändbara.
Denna tårtan har jag monterat med chokoadmousse i botten och halonmousse på toppen. Men det går givetvis att göra som man vill, men tänk på att montera den moussen du vill ha i toppen först då sedan vänder på tårtan innan du spacklar den om du gör på mitt vis då vill säga. Hur du lägger ihop och samt spacklar en tårta kan du läsa mer om här. 

Jag använder mig av en del utstickare och modelleringsverktyg för att dekorera mina tårtor, bland annat kan jag rekommendera dessa utstickare, som även är väldigt bra i många andra sammanhang, ett väldigt bra redskap att ha i köket. Jag använder mig även av en smoother för att få en så slät tårta som möjligt samt en del Länktext”>modelleringsverktyg  för att arbeta med marsipanen och sockerpastan.
Här ovan kan du se hur jag gått till väga när jag gjort mionens glasögon och öga, de två mest arbetade delarna på denna miniontårta. Jag montera sedan först glasögonen på den täckta tårtan, för att sedan fästa ögat inuti glasögat. Jag har använt mig av samma utstickare för båda insidan av glasögat som för ögat, på detta sätt passar ögat perfekt inne i glasögat. Sedan monterade jag själva remmen som jag gjorde i vanlig brun marsipan från kanterna och upp till ögat.
Vill man så kan man även göra minnens byxor ed hjälp av lite blå marsipan, men det var inget jag hann  med denna gången. Lycka till med din miniontårta.