Mandelmjölken har blivit ett väldigt populärt inslag i kosten för den hälsomedvetna men även som ett bra substitut för dem som inte kan eller vill dricka vanlig mjölk. Mandelmjölk har precis som mandel många kända hälsofördelar och hjälper bland annat till att hålla det dåliga kolesterolet nere, mandel har också goda effekter på vårt blodsocker och som i sin tur hjälper oss att hålla vikten bättre. Utöver det så innehåller mandel och mandelmjölk höga halter av antioxidanten E-vitamin som b.la boostar vårt immunförsvar, skyddar mot infektioner, motverkar utveckling av cancer och stärker elasticiteten i huden. Mandel är även rik på viktiga mineralier såsom magnesium, kalium, kalcium och järn vilket är livsnödvändiga mineraler för våra kroppar.

Tyvärr så är det väldigt svårt att få tag på en mandelmjölk som är hyfsat ren från onödiga tillsatser och socker. Även om många saluförs som ett hälsosamt alternativ så kan de vara fullproppade med olika tillsatser som konsistensgivare och aromer och det är inte ovanligt att de även innehåller en hel del socker.
Detta är vad Go-greens Mandelmjölk innehåller, ett märke som ska ge intrycket för hälsa, iallafall är det de jag associerar dem med.
Vatten, socker, mandel 2%, salt, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel solroslecitin.

Inte en mandelmjölk jag skulle lägga i min korg iallafall, inte så konstigt att man ha behövt stoppa i alla de där konsistensgivarna med de där knappa innehållet av mandel. När du gör din egna mandelmjöl behöver du egentligen bara rent vatten och fina mandlar, helst ekologiska så är du säker på att de blir en så ren och hälsosam mandelmjölk som möjligt. Jag brukar även ha en nypa Himalayasalt i och en skvätt honung för en fylligare och godare smak, men det är en ren smaksak.

Till ca 1 liter Mandelmjölk

200g (Ekologiska) mandlar
1l Vatten
1msk Honung
1 Nypa (Himalaya) salt

Gör så här

1. Blötlägg mandlarna i minst 4 timmar men gärna över natten, så att de kan svälla och få mer smak.

2. När mandlarna har varit blötlagda är det enkelt att skala dem om man så vill det, då får du en vitare mjölk, men skalet går självklart att mixa med i mjölken om så önskas.

3. Mixa mandlarna med vattnet tills det bildats en skummig och fin mandelmjölk, smaka av med en nypa salt och lite honung om så önskas.

4. Sila mandelmjölken genom en silduk så att du får en ren och len mandelmjölk. Vill du ha en tjockare och lite grynigare mjölk kan du låta bli att sila den eller sila den genom en grövre sil för ett mellanting. Mandelpurén som du får över efter silning kan du spara och använda att baka på eller tillsätta i en smoothie tillsammans med lite friska bär och en del av mandelmjölken.

5. Tappa upp mjölken på en ren flaska och ställ i kyl. Mjölken håller sig sedan i upp till en vecka i kylen.
 
För att sila din mandelmjölk, är det bra att ha en saftsil med finmaskig silduk som på bilden här nedan.