Denna ljuvliga chokladpannacotta är precis som de flesta pannacottor väldigt enkel att göra och är en dessert som du kan svänga ihop på bara några minuter.
Pannacotta är en dessert med ursprung från norra italien och betyder helt kort ”kokt grädde” på italienska. Den klassiska pannacottan är naturell puddingdessert gjord på grädde, socker och gelatin som oftast serveras tillsammans med bär eller frukt. Men det går även enkelt att variera smaksättningen på pannacottan som med denna goda och lyxiga chokladpannacotta som är gjord på finaste choklad och grädde. Till denna pannacotta brukar jag servera en het citrus och chilisallad som jag tycker gifter sig oerhört bra till pannacottans rika och fylliga chokladsmak.

Till ca 6st chokladpannacotta 

5dl Vispgrädde
2msk Ljust Muscovadosocker
175g Choklad 60-70%
3 blad gelatin
1 Nypa salt

Het citrussallad

2 Apelsiner
2 Blodgrapefrukt
1 Citron
1dl Socker
1/2dl Vatten
1 Hackad chilfrukt eller 1tsk torkad chiliflakes

Gör så här
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.

2. Koka upp grädde och muscovadosocker i en kastrull och hacka under tiden chokladen i mindre bitar.

3. Dra av gräddblandningen från värmen och rör ned den hackade chokladen och en nypa salt med hjälp av en slickepott, se till att du rör ut den ordentligt så att det inte bildas några klumpar.

4. Pressa ur vattnet ur gelatinet och rör ut gelatinet i chokladkrämen.

5. Häll upp i formar eller passande kokotter, jag brukar med fördel använda mig av silikonformar som sedan enkelt går att frysa för att enkelt lösgöra panacottan ur formen. Det finns väldigt många olika sorters formar, de jag har valt till detta recept är dessa.


Het citrussallad

1. Koka ihop socker, vatten och chilin till en het sockerlag

2. Skala och skiva/filea citrusfrukterna

3. Placera citrusfrukterna i den varma lagen och låt stå och dra i några timmar, gärna över natten i kylen för bästa smak.

4. Severa panacottan tillsammans med citrusalladen och gärna lite rostade nötter om du har.