I helgen som var fyllde min yngsta dotter två år och enligt tradition blev det en ny marsipantårta, denna gången en ugglistårta, en tårta med ett motiv av en pumpkinugglasnuttefilt, som har varit hennes favoritsnutte, de två första åren.
Tårtan blev en härlig moussetårta, som var fylld med en frisk hallonmousse och en mango och passionsfruktsmousse. Hallonmoussen var faktiskt samma mousse som jag använde i hennes 1-årstårta, presenttårtan, som också går att läsa om här. Jag gillar tårtor om inte blir för söta och när den även ska dekoreras med marsipan och sockerpasta, så tycker jag det är extra viktigt med en friskare fyllning, så att den kan balansera av sötman i marsipanen lite.
Färdigköpt marsipan och sockerpasta (fondat) brukar innehålla en hel del tillsatser och onödigheter, som jag egentligen inte tycker så mycket om, men genom att göra min egna sockerpasta, som faktiskt är riktigt enkelt och att försöka köpa så ren marsipan som möjligt och sedan färja den själv blir det iallafall lite bättre. Att göra sin egna marsipan som blir kavlingsbar har jag inte riktigt fått till ännu med den utrustning jag besitter, men får se vad som sker i framtiden.

Ugglistårta

1 färdigbakad Tårtbotten
Hallonmousse
275g Hallon
1/2 dl Socker
2 getatinblad
3dl Vispgrädde

Mango och passiuonsfruktsmousse
1/2dl Vatten
1st Vaniljstång
1dl Socker
4st Gelatinblad
300g Mango fryst eller färsk
100g Passionsfruktspuré (ca 6st passionsfrukter)
2dl Vispgrädde
3msk Citronsaft

Gör så här
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Koka under tiden upp hallon med socker, så att de blir sönderkokta. Personligen passerar jag gärna bort kärnorna eller en del av dem genom en finmaskig sil, men det är en smaksak.

3. Krama ur så mycket vatten som möjligt från gelatinet och rör ner den i den varma hallonpurén så att det smälter och blandar sig väl. Låt hallonpurén svalna.

4. Vispa under tiden grädden till ett halvfast skum. Vänd ned en tredjedel av grädden i den svala hallonpurén och vänd sedan tillbaka den utblandade hallonpurén i den resterande grädden.

5. Beblanda den väl med hjälp av en slickepott eller slev, med stora rörelser, så att moussen förblir luftig. Fyll tårtan med hallonmoussen på en gång enligt anvisningarna här eller låt den sätta sig i kylen om du hellre vill breda på hallonmoussen när mossen har satt sig lite.

Mango och passiuonsfruktsmousse

1. Koka upp vatten, socker och vaniljstång till en sockerlag och låt svalna.

2. Skala under tiden mangon och sker köttet i bitar, använder du fryst så ser till att den är tinad. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så att de mjuknar. Blanda den avsmalnande sockerlagen med mangon och passionsfruktspurén i en mixer eller blender och mixa till en slät puré

3. Vispa under tiden grädden lätt och luftig, var försiktig så att du inte vispa den för mycket.

4. Värm citronsaften i en liten kastrull och krama ur gelatinet och rör ner det i citronen så att det löser sig. dra av från värmen och blanda i lite av mangopuren i gelatinet, blanda sedan i gelatinblandningen i mangopuren. Genom att göra på detta viset undviks risken för gelatinklumpar i moussen. Vänd sedan i hälften av grädden i mangopuren och häll sedan tillbaka blandningen i resterande grädden och rör ut det försiktigt så att du behåller så mycket luft som möjligt i moussen. Montera moussen direkt i tårtan enligt instruktionerna här. Eller ställ svalt i någon timme eller tills det är dags att sätta ihop tårtan.

5. Spackla sedan tårtan med smörkräm, hur du gör kan du läsa här. Spackla tårtan är bra för att få den jämn och fin, samt att den ska kunna stå utan att marsipanen ska börja svettas. Vill du inte göra en smörkräm så kan du pensla insidan av marsipanlocket med lite olja. Så håller det emot lite bättre.

6. Sedan är det bara att täcka tårtan och garnera den med hjälp av färgad marsipan eller sockerpasta.