Att övervispa grädde till smör, är nog något som många råkat ut för. Men det är nog väldigt få som haft syfte att just göra smör. Men just så lätt är det att göra sitt egna smör, nästan iallafall.
Man talar traditionellt om två typer av smör, syrat eller osyrat. I Norden och Sverige har vi traditionellt gjort syrat smör, då mjölken oftast fick stå extra länge för att man skulle kunna skumma av så mycket grädde som möjligt. Då opastöriserad mjölk innehåller mjölksyrebakterier naturligt så startar en surningsprocess naturligt och när vi sedan gjorde smör på den surnande grädden så fick vi ett syrat smör. Men det går även att göra osyrat smör, då kärnas smöret på färsk grädde istället för syrat smör.

Smör är ett livsmedel som vi tillverkat i över 6500 år och de första spåren har hittats i mellanöstern. Men det var inte fransmännen som var först i europa som många säkert tror, utan det var vi vikingar i nord som var först i Västvärlden att göra smör och spred sedan denna kunskap på sina resor och härjningar ut i Europa. I Sverige var smör länge både en stor exportvara och handelsvara och i slutet av 1800-talet stod smöret för mer än 10% hela av Sveriges export och många har nog hört talesättet ” Att komma upp sig i smöret” som just betyder att man blivit rik.

För att göra ca 175 gram smör går det ungefär åt en halv liter grädde men det beror lite på årstid och vad korna har ätit. Ska du göra syrat smör som vi flesta är vana vid så behöver du tillsätta någon form av syra om du inte kommit över opastöriserad grädde. Annars kan du syra grädden med filmjölk eller yoghurt som innehåller mjölksyrebakterier och låta grädden stå och surna i 12-14 timmar i rumstemperatur lite beroende på hur varmt det är. Grädden ska bilda en smörig klumpig hinna och lukta lite lätt syrligt, då är det klart. Vill du göra ett osyrat smör så är det bara att sätta igång med smöret på en gång.

Till ca 175g syrat smör
500ml Vispgrädde
1msk Yoghurt eller filmjölk

Gör så här

1. Blanda grädden med yoghurten eller filen i en bunke. Plasta bunken och gör ett litet lufthål i plasten och ställ sedan grädden på ett svalt ställe i rumstemperatur, gärna runt 16-18º om du har möjlighet. Lämna sedan grädden för att surna i ca 12-14 timmar. Tills du ser att att grädden har surnat. (Grädden har klumpat sig i ytskiktet och lutar lätt syrligt. Om du vill göra ditt smör på osyrad grädde så kan du hoppa över detta steg.

2. Vispa grädden tills du får en grynig gröt av smörklumpar och kärnmjölk. Detta görs enklast när grädden är rumstempererad eller varm. Är den kall så så tar denna process mycket längre tid och resultat blir inte lika bra.  Se till att inte övervispa den, smörklumparna ska vara små och påminna om risgrynsgröt.Vispar du för länge så blir smörklumparna större vilket gör det svårare att tvätta ur all kärnmjölk från smöret senare.

3. Separera kärnmjölken från smöret genom att pressa smörklumparna mot varandra med en träslev eller slickepott. Spara undan kärnmjölken som går bra att att dricka som den är, eller använd den exempelvis i baket eller den varma chokladen. Vasslen går även utmärkt att frysa om man inte har någon användning för den just nu. Annars håller den i ca 4 dagar i kylen.

4. Nu är det dags att tvätta smöret, så att du får ut alla rester av kärnmjölk, desto renare smör du får, desto bättre hållbarhet får ditt smör. Blir det kärnmjölk kvar i smöret så kommer smöret att härskna mycket fortare än om du får smöret rent. Jag tycker det är enklast att tvätta smöret i en sil under rinnande vatten med hjälp av händerna, men se till att vattnet är kallt. Annars kan du tvätta det i en rymlig bunke med kallt vatten och istället byta ut vattnet i omgångar tills vattnet inte grumlar sig.

5. När smöret är rent är det dags för ältningen, det gör du för att smöret ska få en jämn, len och fin konsistens. Ältningen görs bäst med en träslev eller hård slickepott, det gäller nämligen att smöret inte blir för varmt under ältningen, om du använder händerna så blir smöret lätt för varmt. Arbeta smöret tills du får en bra konsistens och fasthet på smöret. Nu går det även bra att smaksaätta smöret med salt eller med andra kryddor om du föredrar det.

6. Förvara sedan ditt smör kylt och lufttätt så håller det sig i upp till 4-5 veckor i kylen, lite beroende på hur mycket av kärnmjölken som är kvar i smöret.