Att göra havrefrallor på överbliven frukostgröt är både smart och enkelt. Och så blir det väldigt goda frallor.

Får du precis som mig lite havregrynsgröt över från frukosten ibland. Släng den inte, baka goda havrefrallor på den istället. Överbliven gröt är kanske inget som är så charmigt att spara och de flesta slänger nog det direkt i soporna. Men faktum är att gröten bildar en väldigt bra bas till brödbak och vem tackar nej till lite nybakade havrefrallor till helgen?

Baka ut bullarna dagen innan och låt dem kalljäsa i kylen eller så här på våren på balkongen. Så an du ha nybakade frukostfrallor på morgonen. dagen kan inte starta bättre, eller hur.

Havrefrallor på överbliven gröt

250ml Kall mjölk
25g Jäst
400g Havregrynsgröt (2dl Havregryn, 4dl Vatten, 1 nypa salt)
2msk Sirap
500-600g Dinkelsikt
50g Rumsvarmt smör
18g Salt

Gör så här.

1. Om du inte har färdig gröt så kan du enkelt koka ihop 2dl havregryn med 4 deciliter vatten och en nypa salt och sedan låta svalna. Jag brukar även tillsätta ett par matskedar chia i min gröt, det blir både gott i gröten och bullarna.

2. Blanda ut mjölken med jästen, så att den löser sig helt.

3. Blada ut gröten och sirapen med mjölk och jästblandningen, till en jämn smet.

4. Blanda i mjölet så att det precis beblandat sig antingen i en rymlig bunke eller i en degblandare. Låt sedan stå och vila i ca 30 minuter för autolys. Det innebär att mjölet får chans att hinna svälla, på så sätt suger mjölet upp mer vätska och samtidigt bildas glutentrådar, vilket ger brödet en bra struktur och ett saftigare slutresultat.

5. Ta sedan upp bröddegen på mjölad bakbänk och fördela smöret och saltet över degen. Knåda sedan in det i degen, tills du har en elastisk och smidig deg. Är degen för kladdig kan du eventuellt tillsätta lite mer mjöl, men se upp så att degen inte blir för tung, lite kladdig ska en bröddeg vara.

6. Lägg sedan tillbaka degen i bunken och låt sedan jäsa under bakduk i ytterligare en timme eller tills degen är dubbel så stor.

7. Dela degen i 16 bitar eller ca 70-80g och rullar dem till bullar. Platta sedan ut dem lätt och lägg dem på en bakplåt med bakpapper. Har du som jag en baksten, så lägger du dem istället på en lämplig bricka eller liknande.

8. Vill du baka direkt, så låt du dem jäs

a ytterligare i någon timme under bakduk eller tills de jäst ut ordentligt. Vill du istället baka dem senare, så ställer du dem nu i kylen och ta sedan fram dem en stund innan du ska grädda dem.

9. Pensla eller spraya dem med rumstempererat vatten och strö lite havreflingor upp på dem. Baka sedan av dem på 200ºc i ca 10 minuter

eller tills de har en innertemperatur på 93-94ºc. Du kan även knacka försiktigt under frallan, hörs då ett dovt ihålligt ljud, så är de färdiga.

Annons Insplanet