I helgen var det födelsedagsfirande igen och det vankades denna goda chokladtårta. En chokladtårta fylld med mustig chokladmousse och friska jordgubbar.


I år önskade sig min dotter en hjärtformad chokladtårta som skulle vara fylld med chokladmousse och jordgubbar. Det var även viktigt att den inte var klädd med marsipan, då hon tydligen kommit på att hon inte gillar det längre. Det fick helt enkelt blir en chokladfrosting med färskost som topping och dekoration. Och resultat, ja det var den godaste tårta hon ätit, iallafall sedan henens förra födelsedag.

Denna tårtan är gjord på helt vanliga chokladanslag och fylld med en enkel chokladmousse som vispas upp innan montering. Jordgubbarna är frysta bär som är rårörda. Just här lämpar sig faktiskt frysta bär, inte bara pga årstiden utan eftersom att du får ett saftigare resultat. Tårtan är sedan enkelt garnerad med en choklad och färskostfrosting och ätliga pärlor.

Chokladtårta 12-16 bitar

Chokladbotten

300g Ägg (ca 6st)
150g Rårörsocker (ca 2 dl)
120g Dinkelsikt (ca 2 dl)
7g Vaniljsocker
7g Bakpulver (ca 2 tsk)
40g Kakao (ca 2/3 dl)
1 Nypa salt

Chokladmousse

500g Vispgrädde
200g Choklad Ca 60% kakao
2st Gelatinblad

Rårörda jordgubbar

300g Jorgubbar
40g Rårörsocker (ca 1/2 dl)

Choklad och färskostfrosting

150g Florsocker
75g Rumstempererat smör
30g Kakao (1/2 dl)
150g Färskost

Gör så här.

Chokladbotten

1. Sätt ugnen på 180ºc.
2. Vispa ägg och socker i ett vattenbad till en temperatur på minst 65ºc. Ta sedan bort bunken från vattenbadet och vispa äggvispet till ett tjockt skum, använd helst en elvisp för bästa resultat. Det ska bli fluffigt och nästan marängliknande.
3. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver tillsammans. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ner det väldigt försiktigt, blanda inte mer än nödvändigt. Man vill bevara så mycket luft som möjligt.
4.Sätt i ett bakplåtspapper i en springform på ca 24 centimeter och häll chokladsmeten i formen. Eller i en hjärtformad form.
5. Baka av i ca 180ºc i ca 20 minuter.
6. Direkt när tårtanslaget är färdigt så lägger du en kall plåt över och vänd den upp och ner. Låt den sedan svalna.

Chokladmousse

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten
2. Värm upp grädden i en kastrull och hacka under tiden chokladen om du inte använder pellets.
3. Vänd ner chokladen i den varma grädden och rör ut den så att den smälter helt.
4. Krama ur gelatinet från överflödigt vattenoch rör ut den i den varma gräddchokladen. Låt den svalna i kyl tills den är kylskåpskall.
5. Vispa upp moussen precis innan du ska montera din tårta, men se upp så att du inte vispar den för mycket, då kan moussen spricka.

Rårörda jordgubbar

1. Blanda jorgubbarna med sockret och låt stå och marinera i rumstemperatur i några timmar eller tills allt socker har löst sig.

Chokladfrosting

1. Vispa samman florsocker, smör och kakao till en slät smet. Vispa väldigt försiktigt till en början om du inte vill ha hela ditt kök fyllt av florsocker och kakao.
2. Tillsätt färskosten och vispa in det i smörkrämen och vispa sedan frostingen tills den blir lätt och fluffig.

Montera tårtan

1. Skär ut botten så att det bildar ett hjärta om du inte bakat den i en hjärtformad springform. Eller har den rund om du istället öskar en vanlig rund tårta.
2. Dela tårtbottnen i 3 delar
3. Börja med att sila bort lite saft från jordgubbarna och pensla varje botten med saften. På detta sättet får du en saftigare tårta.
4. Placera den första locket (delen) på ett tårtfat eller vad du nu vill servera din tårta på.
5. Fyll en spritspåse med chokladmoussen och spritsa en ring med mousse som en kant runt ytterkanten. Fyll bottnen sedan med jorgubbarna. Moussen kommer att förhindra att jorgubbarna rinner ut på kanterna.
6. Lägg på nästa lock och spritsa på ett tjockt lager chokladmousse (ca 3-4cm).
7. Lägg på det sista locket och bred ut resten av moussen som täckning av tårtan.
8. Lägg frostingen i en spritspåse med en stjärntyll och spritsa chokladrosor på ovansidan av tårtan. Börja med att spritsa i mitten av rosen och arbetar dig sedan utåt, för att göra fina rosor.
9. Avsluta med att garnera tårtan med pärlor. Själv använde jag dessa pärlorna.