Min enkla nötgranola är en standard för mig vid varje frukost. Nötgranolan är ett perfekt tillbehör till min morgonyoghurt med kvarg och rårörda bär.

Vad kan bli en bättre start på dagen än nötter och frön. Nötter och frön innehåller mycket nyttigt fett och fibrer som gör att du rivstartar dagen på ett bra sätt. Nötter har även visat sig vara bra för att hålla en jämn vikt då det balanserar blodsockret. Nötter har även en förmåga att binda fett, vilket gör att det totala fettupptaget i tarmen minskar. Nötter är även väldigt proteinrika och vissa sorter innehåller lika mycket protein som andra välkända proteinkällor såsom kyckling fisk och kött.

Jag brukar variera innehållet på min nötgranola lite beroende på tillgång av nötter och frön. Men basen brukar ofta vara på cashewnötter, valnötter och pumpafrön. Ett tips är att se vad som finns på kampanj i butiken eller vad som finns i naturgodishyllan som idag ofta har ett väldigt brett utbud av naturella nötter. Kan du hitta ekologiska nötter så är det även att föredra även om de är lite dyrare, speciellt när det kommer till mandel som är en väldigt besprutad gröda.

Nötgranola med frön

100g Cashewnötter
100g Valnötter
100g Parnötter eller mandel
100g Pumpafrön
100g Solrosfrön
1msk Neutral olja
1tsk Himalayasalt

Gör så här.

1. Sätt ugnen på 200ºC
2. Blanda nötterna med fröna i en ugnssäker form
3. Massera in oljan och saltet i nötblandningen, oljan gör så att saltet fäster bättre till nötterna och gör att nötgranolan smakar mer.
4. Rosta nötgranolan i ca 10 minuter i ugnen. Vill du ha mer väg så kan du röra om lite i granolan och rosta ytterligare några minuter. Men se upp så att du inte bränner din granola.
5. Låt nötgranolan svalna och förvara sedan i en tätslutande burk i rumstemperatur. För extra lång hållbarhet så förvarar du nötgranolan mörkt. Det saktar ner härskningsprocessen i nötterna och på så sätt håller de sig längre. Granolan fungerar även bar som ett snacks eller för att strö över maten, så den har många goda användningsområden.