Jag köper ofta min köks -och bakutrustning från Bagaren och kocken. Väldigt smidigt och med bra priser. Det är även väldigt enkelt att byta eller reklamera köp man inte är helt nöjd med. Köpet blir dessutom helt fraktfritt för köp över 500 kronor. Klickar du dig till nätbutiken genom någon av mina banners här så sponsrar du även mitt arbete här med några kronor, för varje köp du gör.

Att göra egna vingummin är faktiskt mycket enklare än vad många tror. Samtidigt kan du göra vingummin som innehåller riktiga råvaror och som inte är fullproppade med raffinerat socker.

Dessa goda bäriga vingummin får sin smak av goda jordgubbar och ett utrensande detoxte. Utöver att du slipper en massa raffinerat socker och andra artificiella färgämnen och tillsatser så innehåller även dessa vingummin en hel del näring. Utöver en hel del c-vitamin, så innehåller de även en hel del kalcium, magnesium, järn och protein. Ett godis du kan njuta av utan att få skuldkänslor helt enkelt.

Att äta mer gelatin är också bra, speciellt idag då vi äter mer rent kött utan skinn, hinnor, senor och brosk, vilket gör att vi får i oss mindre kollagen än vad vi kanske behöver. Kollagen är ett protein som idag främst är känt för att stärka huden och återfinns i många hudprodukter. Men kollagen har väldigt många funktioner i våra kroppar. Kollagen stärker dina muskler och gör att du blir mer uthållig, det smörjer våra leder och gör oss rörligare. Kollagen är också bra för vår kärlhälsa och ögon och mycket mer. Kollagen utgör en tredjedel av vårt kroppsprotein. Kollageninlagringen gynnas dessutom av c-vitamin.

Vingummi

400g Jordgubbar
1dl Vatten
40g Citronsaft (ca1 citron)
2 Påsar te, gärna bärte, jag använder Clippers Detox infusion
50g Lönnsirap
35g Gelatin (20 blad) eller 18g Agar agar.

Gör så här

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.

2. Blanda jordgubbar och vatten i en kastrull och värm upp långsamt, så att jordgubbarna ger ifrån sig vätska, utan att den blir för grumlig.

3. Sila av jordgubbssaften och spara jordgubbskoket till frukostyoghurten eller till något annat.

4. Blanda citronsaften med lönnsirap och jordgubbssaften i en kastrull och mät upp så att det blir 250ml, tillsätt eventuellt mer vatten om set behövs.

5. Hetta upp jordgubbssaften och tillsätt sedan tepåsarna och låt sedan dra en stund.

6. Ta bort tepåsarna och tillsätt gelatinet, så att det löser sig i saften. Men var noga med att krama ur gelatinet från överflödigt vatten först. Använder du agar agar så bör du även koka upp saften igen så att allt löser sig helt.

7. Häll upp saften i gjutformar, i detta receptet använder jag dessa formarna från silikomart som har många bra användningsområden i köket. Dessa gjutformarna finns i många olika former. Du kan köpa gjutformar här.

8. Låt vingummina stelna i rumstemperatur och plocka sedan ut dem och förvara dem i en tätslutande burk i rumstemperatur i upp till en vecka. Vill du få en längre hållbarhet så kan de även förvaras i kyl.