Idag är det fastlagsdagen eller även kallat semmeldagen och vad passar då inte bättre än chokladsemlor.


”Fastlagsdagen” eller ”Fettisdag” som det också heter är den dagen vi traditionellt äter semlor. En klassisk semla består av en vetebulle smaksatt med kardemumma som är fylld med mandelmassa och vispad grädde. På senare år så har kreativitet härjat fritt och vi har sett allt ifrån semmelwraps, till semmelkorv. Personligen tycker jag det har spårat ur för länge sen. Men då jag redan delat en del olika semmelrecept som jag ändå tycker tillför något så tycker jag att mitt senaste lilla experiment var så gott så jag var bara tvungen att dela dessa otroligt goda chokladsemlor med er.

Fördeg

25g Jäst
1dl Mjölk
2msk Rårörsocker
1dl Dinkelsikt eller vetemjöl

Chokladvetebullar
Fördegen
1dl Mjölk
1/2dl Rårörsocker
3-4dl Dinkelsikt eller vetemjöl
1 Ägg
15g Kakao
100g Rumstempererat smör
1g Kardemumma
1tsk Salt

Mandel och hasselnötskräm

100g Mandelmassa
100g Nutella
1msk Grädde

Gör så här

 1. Blanda ut jästen med mjölken i en bunke.
 2. Tillsätt sockret och mjölet och låt stå täckt i ca 30 minuter eller tills fördegen jäst till dubbel storlek.
 3. Blanda mjölk, socker, mjöl, kardemumma och ägg med fördegen i en bunke eller degblandare så de precis går ihop. Låt sedan stå och svälla i några minuter. Detta gör du för att mjölet ska hinna svälla och suga åt sig så mycket vätska som möjligt, på så sätt får du en lättare deg. Vilket ger dig ett luftigare slutresultat.
 4. Knåda sedan ihop degen till en smidig deg, för hand eller i en degblandare. Degen ska kännas elastisk och smidig. Tillsätt kakao, salt och smör och knåda in det i degen.
 5. Låt degen vila under bakduk i ca 30 minuter eller tills den just till dubbel storlek.
 6. Dela degen i 10 lika stora bitar (ca 75 gram) och runddriv dem till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 2 timmar eller tills de jäst till dubbel storlek.
 7. Gör under tiden chokladmoussegrädden, genom att smälta chokladen tillsammans med grädden, låt sedan chokladgrädden bli riktigt kall.
 8. Baka bullarna på 200ºc. i ca 10 minuter eller till en innertemperatur på 93ºc och låt dem svalna på ett galler.
 9. Blanda under tiden mandelmassa med Nutella och eventuellt och lite grädde till lagom konsistens. nötkrämen ska vara fast men ändå krämig. Använd gärna hemgjord Nutella, du kan hitta mitt recept på en vanlig Nutella samt Nutella utan raffinerat socker här.
 10. Vispa upp chokladgrädden till en luftig chokladmousse.
 11. Skär av toppen av dina chokladsemlor och fyll dem med nötkräm och chokladmousse. Pudra dem med lite kakao och florsocker.