Att göra sin egna soda eller läsk är något som är väldigt kul och spännande. Denna gången blev det en ginger beer eller ginger ale som det även kallas. Blev fantastiskt friskt och gott.
Ginger beer och ginger ale är mer eller mindre samma sak, skillnaden är att Ginger beer är en dryck som fermenteras med hjälp av jäst eller en naturlig jäsning medan ginger ale är en dryck som kolsyras med hjälp av en kolsyrepatron eller med bubbelvatten. Personligen tycker jag det är lite roligare att låta drycken jäsa för att skapa kolsyran sedan tycker jag även att smaken mognar till lite extra under jäsningen.

Ginger beer eller ginger ale är klassisk soda som har anor ända tillbaka på 1800-talet och var faktiskt den populäraste sodan u USA i början av 1900-talet. Hemgjord Ginger beer har egentligen inte så mycket gemensamt med den ginger ale du kan hitta på flaska i din dagligvarubutik, enda gemensamma nämnare är väl att de båda ska ha en smak av ingefära. Den köpta varianten som du säkert har blandat i drinken någon gång är mer eller mindre samma sak som vilken billig skräpläsk som helst därute på marknaden och innehåller oftast bara kolsyrat vatten, socker, arom, citronsyra och färgämne.

Hemmagjord ginger beer är däremot en riktigt hälsosam dryck som även smakar förträffligt gott och även den går att blanda i drinken om man så vill. En hemgjord ginger beer är fullproppad med nyttig och antiinflammatorisk ingefära och citron. Ingefära är även bra för matsmältningen, då den stimulerar produktionen av matsmältningsenzymer, dessutom lugnar den magen och minskar gasbildning och motverkar förstoppning. ingefära minskar även muskel och ledsmärtor och kan lindra mensvärk den ökar även din ämnesomsättning som gör det enklare att hålla vikten eller gå ner i vikt. Så denna sodan kan man drycks med väldigt gott samvete.

Ginger Beer 1,5 liter

3dl + 1,25l Vatten
1,5dl Ljust muscovadosocker
1dl Hackad Ekologisk ingefära
1dl Färskpressad citronjuice (ca 4st citroner)
1/2tsk Champagnejäst

Gör så här

1. Blanda 3dl vatten med ingefäran och sockret i en kastrull och koka upp på medelhög värme. Låt sedan ingefärsblandningen småskjuda i 5-10 minuter så att blandningen får en tydlig ingefärssmak.

2. Ställ ingefärssyrupen åt sidan och värm upp en deciliter vatten till 40-43º, använd helst en stektermometer för ett exaktare mått. Rör sedan ner jästen i det ljumma vattnet och låt det sedan dra i ca 15 minuter.

3. Sila ingefärssyrupen genom en finmaskig sil och tillsätt citronsaft och jästblaningen till ingefärssyrupen. Tillsätt även 1,25 liter vatten och rör om ordentligt så att allt blandas väl.

4. Häll upp allt på en petflaska men se till att den inte blir riktigt full, så att ginger beeren har utrymme för att jäsa. Använd heller inte en glasflaska då jäsningen kan få flaskan att explodera. Tryck till PET-flaskan lite så att den bucklar sig, på så sätt kan du se när ginger beeren har jäst färdigt, då trycket av kolsyran kommer att spänna ut flaskan igen. Låt ginger beeren stå och jäsa i rumstemperatur i ett eller två dygn så att lagom med kolsyra har bildats. Ställ sedan in den i kylen för att avstanna jäsningen. Det går även nu att hälla över den i en snyggare flaska såsom en snygg glasflaska eller liknande, så länge du förvarar den svalt.

5. Vill du inte jäsa din ginger beer, kan du bara skippa jästen och att tillsätta vattnet (1,25l). Istället tillsätter du lagom mängd kolsyrat vatten till din ingefärssyrup och förvara syrupen i kylen tills du ska använda den. En god drink på ginger beer som jag brukar göra består av 3cl ljus rom, 3cl Cointreau, färskpressad citron, ginger beer och en massa is såklart.