Tiramisu är en klassisk italiensk dessert som betyder ”Pick me up”, eller ”Dra mig upp” på svenska. Denna dessert finns i många olika varianter, denna variant är en väldigt snabb och enkel variant för den som vill ha en dessert snabbt!
Tiramisu är en klassisk italiensk dessert som traditionellt är gjord på mascarponeost, kaffe, choklad och savoiardikex. Namnet Tira mi sù som betyder ”Pick me up” och kan översättas som ”dra mig upp” eller mer korrekt ”pigga upp mig” har desserten fått på grund av att den innehåller kaffe och kakao som båda innehåller uppiggande ämnen, koffein och teobromin. Denna tiramisun gör jag i ett cocktailglas och den behöver bara ca 20 minuter i kylen innan den är redo att avnjutas. Så en väldigt snabb och enkel dessert som även är otroligt god.

Tiramisu till 6 personer
200g Mascarponeost
150ml Vispgrädde
2msk Ljust muscovadosocker
1krm Vaniljpulver
3msk Kallt kaffe (espresso)
2msk Marsala eller madeiravin
1msk Kahlua
9st savoiardikex
1/2dl Kallt kaffe (espresso)
1msk Kahlua

Gör så här

1. Vispa grädden lätt tillsammans med muscovadosockret, grädden ska vara lite lätt luftig men inte fast.

2. Rör ut mascarponen med kaffe, vanilj, marsalavin (madeiravin) och kahlua, till en slät och krämig smet.

3. Vänd sedan ned den lättvispade grädden i mascarponekrämen.

4. Häll upp kallt kaffe och kahlua i en liten form, vänd sedan savoiardikexen snabbt i blandningen på båda sidorna. Se upp så att de inte blir för blöt, för då blir desserten väldigt mosig. Dela kexen i två och placera 3 bitar i varje glas (1,5 kex) och fördela mascarponeostkrämen i de sex glasen och skaka till glasen lite så att krämen fördelar sig väl i glasen.

5. Låt tiramisun sätta sig i ca 20 minuter i kylen. Riv lite choklad ovanpå dem och pudra dem med en god kakao. Avnjut gärna tiramisun med en god kopp kaffe eller espresso.