Kall paprikasås är en sås jag ofta gör och brukar vara en sås som uppskattas av dem flesta, båda stora som små. Såsen är även en sån sås som man kan svänga ihop på några minuter, vilket lämpar sig väldigt bra när man inte har så mycket tid.
Paprikasåsen gör jag med hjälp av ajvar en typ av paprikarelish som härstammar från balkan som man kan köpa i de flesta livsmedelsbutiker idag. Ajvar är en sås/salsa som i huvudsak görs på paprika, men den kan även innehålla aubergine, vitlök, chili och andra kryddor. Grunden till denna såsen består av en god  majonnäs och även om det klart går använda en köpt variant så rekommenderar jag att man gör sin egna majonnäs som blir så mycket godare. Hur du lagar en god majonnäs kan du läsa om här.
Denna paprikasåsen passar bra att servera till många olika rätter, både till kött, fågel, fisk och vegetariska rätter. Min favorit är att servera den till en god pankopanerad kyckling som här på bilden.

Ajvarsås ca 4-6portioner

2,5dl Majonnäs
1dl Matlagningsyoghurt (Creme Fraiche)
1/2dl Vatten
2msk Ajvar relish
1 Klyfta vitlök
1/2msk Hackad timjan
Salt och peppar
Eventuelt lite pressad citron

Gör så här

1. Blanda majonnäsen med yoghurten till en slät krämig sås. Tillsätt ajvar relish och rör ut den väl.

2. Hacka eller pressa vitlöken och tillsätt den tillsammans med den hackade timjanen. Blanda i vatten till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar och eventuellt med lite pressad  citron. Det går även använda sig av andra örter exempelvis oregano eller rosmarin, men personligen tycker jag att timjan är godast.