Om en vecka är det fettisdagen, då är det tradition att äta semlor. Förra året gjorde semmelwrappen entré och var för övrigt något jag delade här på bloggen. I år har jag istället gjort en semmelrulltårta som blev otroligt god.
Min semmelrulltårta, bygger på mitt tidigare recept på semmelwrap fast här bakar man ut hela degen i ett stycke istället för i små runda wraps. Rulltårtan är perfekt om du ska ha över fler på semmelkalas. Mandelmassan är även den min hemmagjorda som du kan hitta recept på här men det går självklart att använda sig av en färdigköpt mandelmassa. Men se då till att du köper en variant av god kvalitet som verkligen är gjord på riktiga mandlar och inte aprikoskärnor som många billigare alternativ är gjorda på.

Semmelrulltårta ca 8 portioner
Fördeg

6g Jäst (2g torrjäst)
1 1/2dl Mjölk
3dl Dinkelsikt (vetemjöl)

Deg
1 Ägg
1/2dl Ljust muscovadosocker
50g Rumsvarmt smör
1tsk Salt
2-3dl Dinkelsikt (vetemjöl)
1tsk Nymald kardemumma

Fyllning
250g Mandelmassa
(1tsk Nymald Kardemumma)
50g Rostade hackade mandlar
5dl Vispgrädde
Flosocker

Gör så här

1. Gör först fördegen genom att röra ut jästen i mjölken (använder du torrjäst så kan du värma en skvätt av mjölken och blanda ut jästen med den och sedan blanda den med den kalla mjölken).

2. Tillsätt 5 dl dinkelsikt eller vetemjöl om du hellre vill använda det. Rör ihop till en elastisk kladdig deg. Låt sedan degen vila under bakduk i ca 1-2 timmar eller tills degen blivit dubbelt så stor.

3. Blanda sedan i de övriga ingredienserna och knåda för hand eller i dagblandare till en bra deg. Den ska inte fastna på kanterna men samtidigt vara spänstig och elastisk. Täck degen och låt den åter vila under bakduk i ytterligare 1-2 timmar eller tills degen jäst till dubbel storlek.

4. Sätt ugnen på 150º. Vänd upp degen på ett bakbord och kavla ut den till en rektangel på ca 35 x 30 cm och en tjocklek på 2-3 mm. Baka sedan av den antingen på en varm baksten eller på en varm plåt i ca 5-6 minuter eller tills den ser genombakat ut.  Men se upp så att du inte bakar den för mycket, då blir den lätt spröd och hård och kan resultera att bottnen spricker när du ska fylla den. Låt sedan bottnen svalna under en bakduk.

5. Lägg bottnen med den långa sida mot dig och bred på mandelmassan över hela bottnen ca 1 cm tjockt, strö över ett lager av rostat mandelhack. Vispa sedan grädden luftigt och bred ut den över hela bottnen ca 5cm tjockt, fast lämna en remsa på ca 5 cm längst upp, detta för att inte grädden ska klämmas ut när du rullar den. Rulla ihop den så tight du kan till en semmelrulltårta utan att grädden pressas ut. Vänd sedan upp den på ett serveringsfat med skarven nedåt och pudra med lite florsocker och strö eventuellt lite rostat mandelhack över rulltårtan.

6. Testa gärna mina andra semmelrecept.