Nyponsoppa är lite av en svensk klassiker och är något som är extra populärt att plocka med sig ut i skidspåret eller pulkbacken nu när vintern äntligen har kommit till oss.
 
Tyvärr så är det nog vanligast hos många att man gör sin nyponsoppa från något industriellt nyponsoppspulver som enkelt blandas ut med lite vatten för att sedan värmas på. Men få vet nog hur enkelt det faktiskt är att göra sin egna nyponsoppa från grunden. Färdigköpt nyponsoppa består mest av socker och smakar enligt mig alldeles för sött och utspätt. Ekströms färdiga nyponsoppa innehåller ca 4 sockerbitar per deciliter drickfärdig nyponsoppa, vilket är mer socker än det finns i 1 deciliter Coca Cola.

Genom att göra sin egna nyponsoppa så kan man själv bestämma hur söt man vill ha den samt hur intensiv nyponsmak man vill ha. Sedan slipper du även citronsyra som tas fram med hjälp av svartmögel som får växa i en  sockerhaltig lösning, inte ofta framställd av den billiga och i dagens livsmedel frekvent använda majsen. Citronsyran  blir en restprodukt som sedan renas från mögelrester med hjälp av b.la släckt kalk och svavelsyra. Många människor upplever att de får allergiska besvär av citronsyra vilket skulle kunna ha att göra med att finns rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i kvar i citronsyran. Dock är detta påstående inte något som är styrkt av forskning än.

Nypon är även väldigt nyttigt och bara 2 deciliter nypon innehåller lika mycket C-vitamin som ett helt kilo citroner gör. Nypon är även väldigt antiinflammatoriskt och fungerar väldigt bra för att dämpa b.la ledverk (Atros). Forskning har även visat att nypon kan dämpa tillväxten av cancerceller, b.la bröst tjocktarmscancerceller och bröstcancerceller. Nypon innehåller även rikligt med Kalium och Magnesium vilket är bra för blodtryck och hjärt – kärlhälsan.

Till ca 1,5 liter nyponsoppa
180g Nyponskalsmjöl
1400g Vatten
80g Kokossocker eller ljust muscovadosocker
Saften från en citron
1 Vaniljstång

Gör så här

1. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna tillsammans med vaniljskidan i en kastrull.

2. Tillsätt övriga ingredienser och rör ut allt med visp. Koka sedan upp och låt sedan nyponsoppan stå och småkoka i ca 5 minuter. Ställ sedan av soppan och låt den dra med vaniljen tills den svalnat.

3. Sila soppan genom en finmaskig sil och ta vara på vaniljstången. Den kan du torka och förvara i en burk med socker så får du ditt egna hemlagat vaniljsocker. Läs gärna mer om vaniljsocker här.

4. Förvara sedan soppan i kylen i upp till två veckor eller frys in den till ett senare tillfälle. Vill du ha en sötare soppa så tillsätter du bara mer socker, vill du ha den tjockare så kan du enkelt reda av den med lite potatismjöl utblandat i lite vatten.

5. Testa gärna att göra mina nyttiga och goda mandelskorpor till nyponsoppan, passar väldigt bra ihop om man vill ha ett lite matigare mellanmål.