Ibland blir man trött på de traditionella drinktilltuggen, varför inte då testa dessa Quinoa och parmesansticks som är underbart goda till välkomstdrinken.
Nyårsbjudningar brukar oftast vara något lite extra och en välkomstdrink med ett gott tilltugg brukar vara trevligt. Ofta får man idétorka och slänger fram de vanliga chipsen eller den där crostinin man alltid bjuder på. Personligen har jag valt att göra lite olika tilltugg till årets middagsbjudning, dels ska jag bjuda på mina goda grönkålschips och västebottenosttartsnittar men jag ska även bjuda på quinoa och parmsesansticks med rostad lökdipp. Dessa sticks är väldigt enkla att göra och är dessutom helt glutenfria vilket lämpar sig extra bra för dem som har gäster som inte tål eller vill äta gluten.

Quinoa är även ett väldigt hälsosamt litet frö och innehåller både fullvärdigt protein och nyttiga mineraler såsom magnesium som är bra mot migrän då det är lugnande för våra blodkärl, vilket även är en fördel för andra hjärt och kärlsjukdomar. Dess rika innehåll av bland annat antioxidanter och fibrer skyddar i sig även mot andra sjukdomar som diabetes, gallsten, cancer, osv..

Quinoa och parmasensticks 

1,5dl Vatten
125g quinoaflingor
70g Parmesanost
2st Ägg
1/2tsk Bakpulver
1/2tsk Timjan
1/2tsk Vitlökspulver
1krm Ancho chili
Salt
Svartpeppar


Rostad lökdipp

1 Gul lök
1 Klyfta vitlök
1tsk Råsocker
1msk Smör
1 Äggula
1msk äppelvinäger
1tsk dijonsenap
1dl Rapsolja (smaklös)
Citronsaft
Salt
Svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175º

2. Koka upp vatten i en kastrull och blanda ner flingorna. Ta av från värmen och låt dem svälla en stund. Riv under tiden parmesanosten fint med hjälp av ett rivjärn. Blanda i osten och resten av ingredienserna. Smaka av med salt och ev mer kryddor.

3. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och grädda i ugnen i 15-20 min. Stäng av ugnen och ta ut plåten och skär i långa stavar eller de bitarna du föredrar. Ställ sedan in dem igen på eftervärme i 30 min så att de torkar och blir hårda.

4. Servera dem med en god dipp eller tillsammans med en god salami eller lufttorkad skinka. Själv serverade jag dem med en rostad lökdipp.

Rostad lökdipp
5. Hacka lök och vitköken grovt. Smällt lite smör i en gjutjärnspanna och bryn löken på medelhög värme tills den är karamelliserad och mjuk. Strö på lite råsocker på slutet för extra smak och karamellisering.

6. Mixa löken med dijonsenap, vinäger och äggulan i en mixer till en slät puré. Tillsätt sedan olja under fortsatt mixning eller vispa i den för hand som när du gör en majonnäs. Smaka till den färdiga dippen med salt, peppar och lite nypressad citron. Servera som dipp eller varför inte som dressing till en god hamburgare eller grillad köttbit.