För några dagar sedan lagade jag min egna nyponsoppa och till dessa valde jag även att göra lite goda och hälsosamma mandelskorpor, som även dem blev väldigt lyckade.
Nötter generellt har på senare tid visat sig väldigt hälsosamma då de bland annat kan hjälpa oss att hålla oss smala och friska, detta främst genom att dämpa blodsockerhöjningen i blodet när vi äter en måltid innehållande av nötter, detta kan vara en god nyhet för sötsaksälskare som kan göra bakverken och desserterna lite mindre onyttiga genom att ha nötter i dem. Nötter är även bra för vår hjärt och kärlhälsa. Mandel sägs även vara kungen av nötter och innehåller lika mycket protein som kyckling gör, utöver det så är dem fullproppade med antioxidanter och mer än dubbelt  så mycket kalcium som mjölk gör, de är även fullproppade med järn och magnesium som är livsnödvändiga för kroppen. I kina ses även mandel som medicin för levern, då mandel effektivt rensar levern från slaggprodukter.   

Dessa mandelskorporna har jag smaksatt med skalet av en ekologisk apelsin vilket jag tycker passar bra ihop med nyponsoppa, men du kan även välja att smaksätta dem med något annat som mörk choklad, eller varför inte lite kanel.

Mandelskorpor ca 25st

30g Smör
1 Ägg
1 Äggula
1/2dl Ljust muscovadosocker
3dl mandelmjöl
85g Grovhackad mandel
1/2tsk Bakpulver
Skalet av en apelsin

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175º

2. Vispa smöret med sockret tills det blir luftigt, blanda i ägg och äggula och vispa in det i smörblandningen till en jämn smörkräm.

3. Blanda mandelmjöl med hackade mandlar och bakpulver.

4. Blanda mandelblandningen med smörkrämen till en fast deg. Knåda till sist in de rivna apelsinskalet. Jag använder nästan uteslutande ekologiska ingredienser när jag bakar, men det går naturligtvis lika bra att baka på konventionella ingredienser. Dock rekommenderar jag starkt att du iallafall använder ekologiska citrusfrukter när du använder skalet från dem, då de oftast är väldigt hårt besprutade.

5. Rulla ut degen i två lika stora längder och lägg på en plåt förklädd med ett bakplåtspapper eller en bakmatta, dessa bakmattor använder jag själv när jag bakar och är kanon att använda om och om igen.

6. Tryck till längderna lätt med en gaffel och baka sedan skorporna i ugnen i ca 15 minuter.

7. Sänk ugnen till 120º och ta ut skorporna. Lyft över dem på en skärbräda och skiva dem på snedden i 2 cm tjocka skivor.

8. Ställ tillbaka dem på torkning i ugnen i ca 30 minuter eller tills dem är hårda. och helt torra. 

9. Servera mandelskorporna som dem är eller varför inte till nypon eller den hemkokta frukostkrämen. Här kan du läsa mer om min goda hemlagade nyponsoppa.