Vi äter vegetariskt ganska ofta här hemma, inte bara för miljön och hälsans skull, utan även för att det är gott. Detta recept på svampstroganoff är nog en av mina favoriträtter, något du måste pröva helt enkelt.
Denna svampstroganoff påminner mycket om en vanlig korvstroganoff och även om jag även gillar en god korvstroganoff i sin enkelhet så är denna rätten snäppet godare i mina ögon, samtidigt så känns det som ett bättre hälsoval att äta denna stroganoffen än en vanlig korvstroganoff.
Detta receptet är för lakto -vegetarianer då det innehåller lite grädde för att runda av smaken lite men det går givetvis att slopa grädden eller istället använda sig av havre eller sojagrädde om man hellre vill ha det. På så sätt så passar detta receptet även för veganer, alltså för dem som bara äter livsnmedel från växtriket och har valt att även utesluta, ägg och mejeriprodukter ur sin kosthållning.

Svampstroganmoff ca 4 portioner

200g Champinjoner
1 lök
2 Vitlöksklyfter
1 Slantad morot
1dl Vitt vin
1dl Chilisås
400g Krossade tomater
250g Smörbönor eller andra bönor (Kokta)
1dl Vispgrädde
2tsk Kummin
1tsk Rosmarin
1tsk timjan
1tsk OreganoHackad persilja
1msk Salt och peppar

Gör så här

1. Klyfta champinjonerna och bryn dem i lite olja i en stekgryta eller panna, så att de blir gyllene.

2. Skiva löken och hacka vitlöken grovt och tillsätt dem tillsammans med morötterna till svampen och sänk värmen lite så att löken får fräsa med champinjonerna utan att de bränns.

3. Tillsätt alla kryddorna och fräs med en kort stund innan du häller på vinet. Låt vinet sedan koka in till hälften.

4. Slå på chilisås och krossade tomat och låt allt koka ihop lite. Kräma sedan stroganoffen med grädden och smaka av med den hackade persiljan, salt och peppar och med mer kryddor.

5. Servera svampstroganoffen med kokt ris eller andra gryn som matvete eller mathavre. Toppa gärna anrättningen med lite grönkålschips om du har eller varför inte lite mer persilja.