Att göra sin egna soda är både roligt och lite utmanande och det tog ett par försök innan jag lyckades få till denna citronsodan. Men slutresultatet blev riktigt bra, en riktigt frisk och smakrik soda, perfekt som svalka en varm sommardag och smaken påminner lite om en godare variant av Fanta citron.

Soda går att göra på olika sätt, antingen genom att göra en syrup och sedan tillsätta kolsyrat vatten som med min rabarbersoda som jag delat här sedan tidigare. Men det går även att göra soda genom   fermentering, antingen med en tillsatt jäst eller genom att använda de naturliga jästsvamparna som finns naturligt i frukt och bär. I detta recept har jag använt mig av en tillsatt jäst. Det går egentligen att använda vanlig bakjäst för att skapa kolsyra, men för smakens skull så lämpar sig inte sådan jäst så bra, utan då är det bättre att använda sig av någon ciderjäst eller som jag har använt i detta recept, champagnejäst.

Soda eller läsk är något jag sällan dricker, då det oftast bara innebär tomma och onödiga kalorier som jag hellre klarar mig utan. Men genom att göra sin egna soda så kan man använda sig av riktiga frukter och bär och på så sätt få med sig alla nyttigheter från dem som inte finns med i en köpt läsk. Det går också minska ned sockerhalten och använda sig av ett oraffinerat socker istället för vanligt vitt socker, då får man även med sig de näringsämnen som faktiskt finns i sockret innan det blev raffinerat. Socker behövs även för att det ska kunna bildas kolsyra i sodan, sockret fungerar nämligen som jästsvamparnas mat och kolsyran tillsammans med koldioxid är helt enkelt restprodukten som skapas när jästen knaprar i sig av sockret. Det gör även att sockerinnehållet minskar med jäsningen och ju längre du låter sodan jäsa ut, desto torrare soda får du.


Citronsoda ca 1,4l

1l vatten
4st citroner (skal av 2)
1 citrongräs
120g Råsocker
1krm Champagnejäst

Gör så här

1. Värm upp 2dl av vattnet tillsammans med sockret och citrongräset och låt småsjuda en stund på låg värme. 

2. Skala av endast det gula av skalet på två av citronerna och se till att skära bort allt det vita. Pressa sedan citronerna och sila juicen genom en finmaskig sil och ställ undan svalt så länge.

3. Tillsätt citronskalen till sockerblandningen och ställ av från värmen, låt sedan blandningen svalna långsamt så att den kan dra åt sig smaken från citronskalen.

4. När blandningen har svalnat, silar du den genom en finmaskig sil, se till att pressa ut alla goda smakerna från citrongräset och skalen.

5. Blanda sedan i jästen och lös upp den lite i lagen, innan du tillsätter citronjuicen.

6. Rör om blandningen väl och häll upp allt på en rengjord 1,5 liters pet-flaska. Det är viktigt att du inte fyller flaskan helt, då du vill ha lite utrymme kvar i flaskan för jäsningen. 

7. Skruva på locket hårt och tryck sedan till flaskan så att den blir lite inbucklad. Låt sedan stå och jäsa i rumstemperatur i 1-3 dagar eller till flaskan har trycks ut helt igen. Använd aldrig en glasflaska, då risken finns att den kan sprängas om trycket blir för stort i flaskan under jäsningen.  

8. Förvara sedan sodan i kylen, antingen i petflaskan eller om du hellre vill hälla över den till något annat. I kylen så avstannar jäsningen, så här går det bra att använda en glasflaska om så vill. Men kom ihåg att sodan jäser även där, så den kan inte stå där hur länge som helst.

9. Avnjut sodan iskall med rikligt med is.