Idag blev det lite surdegsbak igen och varför inte lite hälsosamma nötter i surdegsfrallorna, både gott och väldigt nyttigt.
Nötter har påvisat sig ha många hälsofördelar, inte bara är de fulla av nyttiga antioxidanter, de är även bra för vår blodsockerbalans, nötter hjälper alltså oss att hålla en jämnare blodsockernivå i blodet, vilket i sin tur, minskar risken b.la för att gå upp i vikt och sjukdomar som metabola syndromet och hjärtkärlsjukdomar. Även om surdegsbröd är nyttigare än bröd som är bakat på vanligt jäst, så gör nötterna i brödet, det även ännu nyttigare. Valnötter som också är en av nötterna jag valt att använda är väldigt rik på omega3 -fettsyror som är väldigt nyttiga fettsyror, framförallt för vår hjärna, så man kan även påstå att dessa frallor gör dig lite smartare än du var innan du åt dem.


Nötiga surdegsfrallor ca 20 st
Dag 1

50g Rågsurdegsgrund
150g Vatten
150g Ekologiskt rågmjöl

Dag 2
Ca 300g Rågsurdeg
500g Vatten
150g Grovt dinkelmjöl
Ca 900g Dinkelsikt (ca 13dl)
22g Salt
40g Valnötter
40g Hasselnötter

Gör så här

Dag 1, kväll
1. Blanda ut ca 50 gram av rågsurdegsgrunden med 150g vatten och 150g ekologiskt rågmjöl, gärna stenmalt och en lite grövre sort i en bunke, resten kan du slänga om den inte är nymatad. Konsistensen ska vara som en våffelsmet.

3. Plasta bunken och gör ett litet hål i plasten, så att luften kan komma in och ut. Ställ på ett varmt ställe, gärna i en avstängd ugn eller liknande över natten, eller i ca 8 timmar, tills du ser att degen börjat bubbla sig och ha en konsistens som en chokladmousse.

Dag 2 morgon eller ca 10 timmar senare
3. Blanda 300 gram av surdegen med vatten, grovt dinkelmjöl och dinkelmjöl i en degblandare eller rymlig bunke, spara undan och blanda resterande surdegsgrund med 50 gram vatten och 50 gram rågmjöl och häll tillbaka i det kärlet du förvarade din surdegsgrund i före baket, gärna en glasburk med lock, som du sedan förvara i kylen till nästa gång du ska baka eller mata den.

4. Knåda degen i degblandaren på låg hastighet i ca 10 minuter eller förhand på ett bakbord så att degen blir elastisk och smidig. Degen ska vara kladdig men inte för lös.

5. Rosta under tiden nötterna och hacka dem fint, eller använd en nötmal. Tillsätt sedan saltet och de hackade nötterna och knåda den ytterligare i ca 2 minuter i blandaren eller för hand på bakbord.

6. Placera degen i ett inoljat rymligt kärl, med lock. Jag använder mig av en plastback av typen hammarplast som går att köpa i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst.

7. Låt degen sedan stå och jäsa ute i rumstemperatur, gärna på ett lite varmare ställe.

8. Efter en timme så viker du degen, detta för att arbeta in mer luft i degen och för att göra det extra luftigt. Vik först kortsidorna in mot mitten och sedan långsidorna. Upprepa denna proceduren ytterligare 2 gånger med ca 30 minuters mellanrum. Låt sedan degen fortsätta att jäsa i ca 3-4 timmar, beroende på hur kraftfull surdegen är. Degen ska ha blivit minst 3 gånger så stor.

9. Stjälp sedan upp degen försiktigt på ett mjölat bakbord, så att inte luften går ur degen.

10. Dela degen i 5 längder och sedan varje längd i 4 delar, utan att för mycket luft pressas ut.

11. Strö över lite hackade nötter.

12. Placera frallorna på en förvärmd plåt i ugnen på 250º eller gör som jag och köp en baksten, så får du ett stenugnsbakat bröd. Då värmer du upp stenen i ugnen först i ca 1 timme innan du ska baka brödet.

13. Baka sedan frallorna i ca 14 på  225º eller tills brödet har en innertemperatur på ca 93º.

14. Låt sedan frallorna svalna och avnjut det med ett tjockt lager smör och nyskivad ost.

15. Frallorna förvaras sedan bäst inrullad i en handduk i upp till 3 dagar. Lägg det inte i en plastpåse, då brödet blir väldigt torrt och tråkigt då, samt så tappar det sin fina skorpa. Vet du att du inte kommer att hinna äta upp alla frallorna inom 3 dagar, så går det bra att frysa dem direkt efter de har svalnat. När du plockar fram dem så bakar du bara av dem i ugnen på 150º i ca 10 minuter (från tinat stadie) så blir de nästan lika goda som nybakade igen.

Testa även att byta ut nötterna mot exempelvis kryddor, oliver eller vad du nu tycker är gott.