De flesta köper nog en färdig fiskfilé när de handlar fisk, något jag själv också ofta gör men att tillreda en hel fisk är både enkelt och blir så gott om det görs på rätt sätt. Denna helgrillade fjällöring var nog den bästa fisk jag ätit på länge.
När man helgrillar en fisk så får man både ett smakrikare och saftigare resultat än om man bara skulle grilla eller tillaga en filé, detta då fiskens ben ger smak åt fiskköttet samtidigt som mer av fiskens vätska stannar kvar inne i fisken som den inte skulle gjort om den vart filéad. Men precis som med all fisk, så gäller det att tillaga den varsamt, då fisk lätt kan bli torrt och tråkigt om den tillagas för länge eller på för höga temperaturer. En perfekt fisk håller en innetemperatur på omkring 45º då är den perfekt och smakar underbart. Fisk ska heller inte vara komplicerat, utan en färsk fisk talar ofta för sig själv utan en massa hokus pockos. Lite salt och peppar med lite färska örter och lite citron, det är egentligen allt som behövs


Helgrillad fjällöring 

1 Hel fjällröding ca 500g
1 Citron + skal
1 Kvist Timjan
1 Kvist Salvia
Salt
Peppar
Olivolja

Gör så här

1. Tvätta fisken i lite kallt rinnande vatten och torka den torr med lite papper.

2. Riv av skalet av citronen, endast det gula. Skiva resten av citronen i tunna skivor.

3. Salta och peppars hela fisken på båda sidor, samt inne i fisken och fördela även citronzesten (skalet) över fisken.

4. Fyll fisken med örter och citronskivor och pensla på lite olivolja på båda sidorna.

5. Grilla sedan i en medelvarm grill under lock  i ca 5-6 minuter på varje sida eller tills fisken har en innetemperatur på ca 45º. Vill man inte grilla, så går det utmärkt att ugnsbaka den i 125º i ca 20 minuter eller tills den har fått rätt innetemperatur. Vill du ha ett frasigare skinn så kör du fisken på 200º grill de sista 5 minuterna.

6. Servera gärna fisken med en god  somrig sallad eller varför inte lite dillslungade sommarpotatis och en kall sås.