Fiskkakor är väldigt enkelt att göra och kan varieras på en mängd olika sätt. Jag har valt att dela ett grundrecept som du enkelt kan variera om du så vill.
Jag brukar nästan aldrig göra samma fiskkakor, då jag brukar använda mig lite av fisk jag fått till övers. Tycker det kan vara lite trist att göra fiskkakor av fina fiskfiléer, de gör sig bättre tillagade hela. Men när man köper färsk fisk, så får man ofta en hel del småbitar och rens över som man kan ta till vara på och exempelvis frysa in, för att vid ett senare tillfälle använda i  exempelvis fiskkakor eller varför inte en i en fiskgryta eller soppa.

Det går även smaksätta dem med nästan vad som helst, alltifrån goda örter, till skaldjur och grönsaker. Dessa fiskkakor har jag dock gjort ganska neutrala, för att du ska kunna få en bra grund för fiskkakor. Jag har denna gången valt att göra dem på kolja som är vit i köttet och påminner mycket om torsk, som säkert de flesta känner till. Till mina fiskkakor har jag gjort en klassisk vinägrett på brynt smör, kapris, rödbetor och lök. Till detta serverade jag ett huvud kokt ekologisk blomkål, som gifter dig väldigt bra med dessa smakerna.


 Fiskkakor 4 portioner

400g Kolja eller annan torskfisk
1msk Salt
50g Smör
40g Potatismjöl
1/2 Finhackad lök
1dl Grädde
1dl Mjölk
Hackad persilja
Svartpeppar

Vinägrett på kapris och rödbetor
200g Smör
1/2dl Kapris
1 Finhackad rödlök
6 skivor inlagda rödbetor
Blomkålsblad
Persilja
Citronsaft
Salt och peppar

Gör så här

1. Skär fisken i mindre bitar och placera dem i en matberedare tillsammans med saltet.

2. Mixa fisken till färs i ca 20 sekunder.

3. Tillsätt smöret skuret i små tärningar och mixa in det tillsammans med potatismjölet i fiskfärsen.

4. Tillsätt löken och mixa vidare samtidigt som du tillsätter mjölk och grädden under tiden du mixar. Färsen ska bli lite seg och klibbig men ändå formbar, blir färsen för hård så tillsätt lite mer mjölk eller grädde och lite mer potatismjöl om den blir lite för lös.

5. Blanda till sist i hackad persilja och smaka till med lite nymald svartpeppar och eventuellt mer salt.

6. Värm en panna med smör och olja och stek biffarna på medelhög värme på båda sidor, tills de är gyllenbruna och genomstekta.

Vinägrett
7. Börja med att bryna smöret i en panna, tills det är gyllenbrunt, häll snabbt av och låt stå åt sidan så att det grumliga sjunker till botten som en bottensats.

8. Bryn sedan kaprisen i lite olja tills den är lite knaprig, tillsätt då den hackade löken och fräs med tills den mjuknat en aning.

9. Skär under tiden rödbetorna i kuber och strimla blomkålsbladen tunt och tillsätt sedan dem till kapris och -lökfräset.

10. Fräs vidare en stund och smaka av med salt, peppar, citronsaft och hackad persilja.

11. Häll sedan försiktigt tillbaka det brynta smöret utan att du får med bottensatsen.

12. Servera vinägretten tillsammans med fiskkakorna och kokt blomkål.