Pasta är ofta mat som går relativt snabbt att svänga ihop. Men har du testat att göra din egna hemgjorda pasta? Både roligt och väldigt ekonomiskt, dessutom är färskgjord pasta så mycket godare än färdigköpt.

Pasta är något som de flesta äter flera gånger i veckan och är mat som kan varieras i det oändliga. Både med tillbehör och genom att använda olika pastasorter, allt ifrån färskfyllda raviolis till klassisk spagetti. Men det är få som har testat att göra sin egna pasta, något som inte är speciellt svårt om man bara är villig att spendera lite extra tid i köket. Att göra hemgjord pasta är även en perfekt familjeaktivitet om man vill laga mat med familjen eller med sina barn.

Många är även skeptiska till pasta, då det ofta är mat som klassas som snabba kolhydrater, detta är också fallet med många billiga pastasorter som är gjorda på väldigt dåliga ingredienser som väldigt hårt processat vetemjöl som knappt innehåller någon näring. Mitt tips om man ska köpa pasta är att man tittar efter sorter som har en lång koktid, gärna på 12-14 minuter och helst att pastan är gjord på ekologiska råvaror. Riktig pasta är gjort på durumvete och ägg, samt gärna en god kallpressad olja för att ge den en bra smidighet och smak. Durumvete innehåller mer protein än vanligt vete, det resulterar i att det tar längre tid för kroppen att bryta ned än pasta gjort på vanligt vete. Jag använder även dinkel eller speltmjöl som det också kallas, i min pasta, vilket är ett proetinrikt alternativ  till det klassiska vita vetemjölet. Eftersom dinkel inte är lika förädlat som  vanligt vete har det också en större mängd näringsämnen och mineraler kvar, som tillexempel nyttiga fettsyror, vitaminer och minrealer. Dinkelmjöl har även precis som durumvete ett lägre GI-värde än vetemjöl och är även mer proetinrikt än durumvetet. 

Pasta ca 4 portioner

2st Ägg
2msk Vatten
2msk Olivolja
130g Duremmjöl (2dl)
120g Dinkelmjöl (2dl)
1tsk Salt

Gör så här

1. Blanda ihop alla ingredienserna i en matberedare eller assistent men det går självklart även bra att knåda ihop pastadegen för hand.

2. Ta ut degen och fortsätt att knåda den lite tills du får en fast och smidig deg. Det handlar här precis som med bröd att få en elastisk deg, så att pastan blir spänstig och fast och inte smular sönder vid tillagningen.

3. Plasta sedan in degen och låt den vila i 20-30 minuter i rumstemperatur.

4. Plocka sedan enbart fram så mycket deg du behöver åt gången och låt resten vara väl inpackat under tiden, detta då degen lätt torkar ut annars.  Personligen föredrar jag att arbeta med en pastamaskin, men det går även bra att kavla ut sin pasta och sedan skära ut pastan. Men med en bra pastamaskin så kan man underlätta  pastatillverkligen avsevärt.

5. Börja med att knåda till degen lite för hand, innan du ställer in pastamaskinen på högsta läget och sedan kör igenom degen innan du åter viker ihop degen med ett trippelslag och sedan upprepar förloppet några gånger. Detta för att få pastan så elastisk som möjligt, då glutentrådarna i degen utvecklas.

6. Minska sedan gradvis mellanrummet på pastamaskinen till du har önskvärd tjocklek på pastan, det brukar vara på ca 3mm beroende på vilken pasta du ska göra, blir degen för klibbig, så är det bra att pudra pastan med lite mjöl under utkavlingen.

7. Använd sedan en sporre eller lämplig kniv för att skära ut och forma din pasta. Ett bra tips för att göra tagliatelle eller annan bandliknande pasta är att mjöla in plattorna lätt och sedan rulla ihop dem till en rulle, skär sedan rullen i skivor med önskad tjocklek och mjöla sedan in den färdiga pastan och låt den torka lite på en mjölad kökshandduk. Det går även göra annan pasta av dina färdiga plattor, som exempelvis ravioli, tortellini osv. Själv har jag några extra tillbehör till min pastamaskin som gör att jag kan göra tagliatelle, spagetti och andra pastasorter direkt med pastamaskinen.

8. Låt den färdiga pastan torka lite på en inmjölad kökshanduk.

9. Koka under tiden upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig gryta.

10. Koka sedan pastan någon minut och kyl sedan snabbt ned den i iskallt vatten om du inte ska äta den på en gång.

11. Häll av vattnet och blanda pastan med lite olja och förvara den färdiga pastan sedan inplastad i kyl tills den ska användas, dock helst inte längre än 2-3 dagar.

12. Vid tillredning behöver bara pastan doppas hastigt  i kokande vatten  innan den är färdig att avnjutas. exempevis med en god hasselnötspesto med grillade grönsaker och färskriven parmesan som här nedan.