Semifreddo betyder halvfryst och är en glass som kommer från Italien. Denna semifreddo är gjord som en glasstårta och är perfekt om man vill göra något väldigt enkelt och gott.

Precis som namnet antyder är semifreddo något som ska avnjutas halvfrusen, då är den som bäst. Denna semifreddoglasstårta, består av en marängbotten som är toppade av en vanilj och -hallonsemifrddo med citronrippel och rostade hackade mandlar. En väldigt balaserad och god dessert efter en stor måltid eller som en svalkande munsbit en varm sommardag. 

Semifreddo ca 12 portioner

Marängbotten
80g Äggvita (ca 2st)
75g Socker
50g Florsocker

Citroncurd till rippel
3st Citroner, cest + Juice
2 Ägg
2 Äggulor
1,5dl Socker
75g Smör

Semifreddo
3 Ägg
2 msk Socker
2.5 dl Vispgrädde
100g Hallon
50g Rostade mandl
1krm Vanilj
1 Nypa salt

Gör så här

1. Vispa upp äggvitan i en väl rengjord bunke med stora handrörelser eller på medelhastighet om du använder en elvisp, tills skummet börjat resa sig, tillsätt då sockret och fortsätt att vispa till en hård maräng.

2. Sikta i florsockret genom en finmaskig sil och vänd det försiktigt in i marängen med hjälp av en slickepott eller liknande. Vispa inte för hårt, för då kan marängen sjunka ihop.

3. Klä en väl rengjord springform (24-26cm) med bakpapper och häll marängsmeten i formen och bred ut till en jämn marängbotten. Om du vill kan du även röra ned rostade hackade mandlar eller andra nötter i marängvispet. Men var noga med att inte vispa in det, för då kommer fettet från nötterna få marängen att sjunka ihop och resultatet blir en seg och svampig marängbotten.

4. Baka sedan marängbottnen på 100º i ca 90 minuter eller tills den är spröd och genombakad. Jag brukar låta den stå kvar i ugnen över natten, så att den hinner torka ut ordentligt.


Citroncurd till rippel

5. Riv skalet (centen) från citronerna och lägg det tillsammans med saften, sockret, ägg och gulor i en tjockbottnad kastrull.

6. Värm upp på svag värme under ständig vispning, tills krämen börja tjockna. Dra då från värmen och rör i smöret så att det binder ihop med krämen. 

7. Sila genom en finmaskig sil och låt sedan svalna.


Semifreddo

8. Separera äggen och lägg i var sin skål. Vispa äggulan tillsammans med hälften av sockret till ett tjockt skum, helst med en elvisp.

9. Vispa seden grädden i en annan skål tillsammans med vaniljen.

10. Blanda ihop äggvipet med den vispade vaniljgrädden.

11. Vispa äggvitorna tillsammans med resterande socker till en fast maräng.

12. Blanda i hallon i ägg och gräddblandningen och vänd sedan ned marängen med stora och bestämda rörelser, så att smeten förblir luftig och hög.

13. Smaka av med en nypa salt och häll smeten över marängbottnen som ska vara kvar i sin form.

14. Skeda ut citroncurd över toppen och sprinkla med hackade mandlar.

15. Dra sedan med en kniv eller liknade förmäl så att du tripplar kakan. Ställ sedan i frys i ca 2 timmar så att den blir fryst.

16. Ta sedan fram och låt temperera ca 20 minuter innan servering. Garnera gärna med färska bär och citroncurd.