Många föräldrar blir itutade att deras barn behöver äta antingen industritillverkad välling eller barngröt för att vara säkra på att de får i sig rätt näring.
Men det som många förädlar ofta inte vet, är att dessa onödigt dyra spannmålsprodukter, mest innehåller snabba kolhydrater som gör att våra barn tidigt kan utveckla en övervikt och vänja sig till ett sug för mat med snabba kolhydrater och högt sockerinnehåll. På många av grötsorterna står det utskrivet att det inte finns något tillsatt rent socker men de vanliga sorterna innehåller istället en hög halt av mjölksocker, då första ingrediens ofta är just skummjölkspulver. I andra sorter kan de vara sötade med fruktkoncentrat som i stort har precis samma effekt i kroppen som vanligt socker. I en undersökning så visade det sig att vissa grötsorter innehöll så pass mycket socker så att det var likvärdigt med vad som finns i läsk, även om sockret kom från en annan sockerart.  Många grötsorter innehåller också palmfett och onödig utfyllnad som den artificiella kolhydratsammansättningen maltodextrin. Utöver detta så är alla sorter berikade med artificiella mineraler och vitaminer som vi inte ens vet om vi förmår att utnyttja i våra kroppar. 

Personligen har jag en färdiggröt stående hemma som backup när det måste gå fort, eller om vi ska iväg någonstans och jag inte har möjlighet att göra egen gröt. Detta gäller även för övrig barnmat, det är bra att den finns, när man behöver något snabbt och smidigt någon gång då och då. Lagar man egen barnmat, så vet man även vad man stoppar i sitt barn och så blir det så mycket billigare och godare. Kom ihåg att det är när barnen är små, som de bör introduceras till så många nya smaker och konsistenser som möjligt, äter de bara industrimat, så kommer de förmodligen att föredra det senare i livet också.

Barngröt ca 1 portion

1,5dl Standardmjölk
2msk Mannagryn
2msk Havregryn
1msk Mandelmjöl
5g Smör eller rapsolja
1 Nypa salt
(1/2 Mosad banan)
(Kanel)

Gör så här

1. Koka upp mjölk med havregryn och matfett.

2. Rör i mannagryn och mandelmjölet och sänk värmen.

3. Småsjud under omrörning i ca 5 minuter tills gröten fått en fin grötkonsistens och mannagrynen är mjuka.

4. Tillsätt saltet och ställ av från värmen. Vill du ha banan i så mosar du den med en gaffel  till en puré i den tallriken du ska servera gröten, blanda sedan i gröten. Det är även ett bra och snabbt sätt för att få gröten att svalna av lite, så att barnet inte bränner sig på den.

5. Pudra eventuellt med lite kanel och servera. Testa även att blanda i andra osötade bär och fruktpuréer och använd gärna ekologiska råvaror när du lagar mat till barn.

Många är säkert skeptiska till att servera barn mandel och nötter, för att samhället har skrämt upp dem med att det är jättefarligt. Tvärt om så har studier påvisat att barn som introduceras till nötter och jordnötter tidigt i livet, har en mindre risk för att utveckla allergier mot dem. Detta tros även stämma in på andra livsmedel. Det bästa är att introducera dessa livsmedel när du fortfarande ammar ditt barn, då mammans immunförsvar hjälper barnets immunförsvar. Men är du orolig, så testar att ge ditt barn något med nötter eller mandel i, när du vet att du har tillgång till en vårdcentral eller sjukhus med kort varsel.