Fruktpuré till barn är nog bland det enklaste du kan göra och är väl en av de sakerna, jag inte tycker du ska köpa färdigt om du nu inte har valt att laga din egna barnmat för övrigt.
I mitt förra inlägg, skrev jag om min hemlagade barngröt och lite fakta om den industritillverkade gröten som b.la våra myndigheter  vill få oss att ge våra barn. Personligen brukar utöver gröt ge min yngsta yoghurt till frukost och i yoghurten brukar jag blanda i lite hemlagad frukt eller bärpuré, men det kan även hända att den blandas i gröten också. Eller att jag själv tar ett par skedar i min egna morgonyoghurt. Kom ihåg att gärna använda ekologisk frukt i din puré så slipper barnen få i sig en massa onödiga kemikalier och eventuella bekämpningsmedelsrester. 

Även när det gäller fruktpuréerna så skyltas det gärna om att de är osockrade och väldigt naturliga. Men på samma sätt som med gröten så är även dessa sötade på annat sätt, här främst med fruktjuicekoncentrat. En portion på ca 200g fruktpuré kan innehålla socker motsvarande 6 sockerbitar, det kan jämföras med att en fullvuxen kvinna enligt svenska livsmedelsverket inte rekommenderas att äta mer än 15 sockerbitar totalt över en dag och då är ändå WHO’s råd bara hälften av det värdet, alltså nästan lika mycket socker som barnet får i sig av endast en burk färdigköpt fruktpuré.

Dessutom så är de färdigköpta puréerna  oftast väldigt utspädda med vatten och kan behöva både citronsyra och konsistensgivare för att att få rätt konsistens och smak, dessutom måste de berikas på nytt med b.la C-vitamin. Ett vitamin man kan tycka det ändå ska finnas naturligt gott om i en fruktpuré? Visst min hemlagade fruktpuré innehåller också en hel del naturligt socker, speciellt då den inte är så utspädd som de industrilagade men här kommer det från riktig frukt och inte från en massa koncentrat, som egentligen mer eller mindre är tomma kalorier, då de ofta är hårt processade. Sedan brukar jag sällan ge min yngsta ren fruktpuré, utan det handlar om några skedar i yoghurten eller gröten, så i slutänden kanske det handlar om 1-2 sockerbitar på en hel portion. Färdig barn-fruktyoghurt brukar tyvärr  vara minst lika söta som fruktpuréerna. 

Till ca 400g Mangofruktpuré

250g Mango (fryst eller färsk)
1/2 Banan
1/2 Äpple
1/2dl Vatten

Gör så här

1. Skär bort skalet på mangon om du använder färsk mango. Kärna ur äpplet men behåll skalet, använd alltid så mycket av frukten som möjligt och skalet ger även extra fibrer och vitaminer.

2. Dela frukterna i mindre bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet.

3. Koka upp och låt sedan småputtra på svag värme tills allt är mjukt och genomkokt.

4. Mixa alltsammans med en stavmixer eller i en matberedare till en slät puré.

5. Häll upp den varma purén i väl rengjorda burkar och sätt på locket direkt. På detta sätt håller sig purén bättre, så länge du inte öppnar locket.

6. Förvara den sedan i kyl i upp till en dryg vecka eller frys in för att ta fram senare.

7. Blanda i ungefär 2 matskedar till ca 1,5 deciliter yoghurt eller gröt.