I helgen så hade vi födelsekalas för minstingen här och jag utmanade mig själv med att göra en presenttårta.
När man gör tårta med marsipan och sockerpasta så är det svårt att undvika tillsaster helt, då dessa oftast innehåller en hel del godsaker, som färgämnen, aromer och olika konsistensgivare men genom att välja ut dem med lite mindre tillsatser, så kan man komma ganska billigt undan, i alla fall om man jämför med en köpt tårta från något konditori som kan innehålla upp till ett 30-talet olika tillsatser. Läs gärna mer om det här. (Allt detta får du för bara 230 kronor!!)

Grunden till tårtan är min glutenfria tårtbotten, som jag delade här för någon dag sedan. Inlägget om hur du gör den kan du hitta här. Eller så kan du göra en vanlig tårtbotten som du kan läsa mer om här. Fyllningen består av två goda mousser en på hallon och en på passionsfrukt. Jag har även valt att medvetet göra dem lite syrligare och mindre söta, då jag vill ha en bra balans mellan syran i mousserna och sötman i marsipanen och det är även ett bra sätt på att minska ned på sockret. Vanlig tårta är ofta enligt mig onödigt söta och sliskiga.


Presenttårta ca 16 bitar

1 Färdigbakad Tårtbotten
Hallonmousse
275g Hallon
1/2 dl Socker
2 getatinblad
3dl Vispgrädde

Passionsfruktsmousse
100g Passionsfruktspuré (ca 6 passionsfrukter)
60g socker
30g Äggula (1 stor)
1 Vaniljstång
2 Gelatinblad
270g Grädde

Smörkräm
150g Osaltat Smör (rumstempererat)
2,5dl Florsocker
100g Kokande vatten
1tsk Salt
Till täckning av tårtan
Ca 300g Ofärgad marsipan
Ca 100g Rosa sockerpasta med hallonsmak

Gör så här

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka under tiden upp hallon med socker, så att de blir sönderkokta. Personligen passerar jag gärna bort kärnorna eller en del av dem genom en finmaskig sil, men det är en smaksak. Krama ur så mycket vatten som möjligt från gelatinet och rör ner den i den varma hallonpurén så att det smälter och blandar sig väl. Låt hallonpurén svalna. Vispa under tiden grädden till ett halvfast skum. Vänd ned en tredjedel av grädden i den svala hallonpurén och vänd sedan tillbaka den utblandade hallonpurén i den resterande grädden. Beblanda den väl med hjälp av en slickepott eller slev, med stora rörelser, så att moussen förblir luftig. Låt sedan hallonmoussen stå kylt i ca två timmar så att moussen får sätta sig något innan den används i tårtan.

2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Gröp ur passionsfrukten om du använder färska frukter och sila bort kärnorna genom en sil. Häll upp purén i en kastrull och tillsätt socker och äggula. Vispa kraftigt under uppvärmning så att ett tjockt skum bildas. Krama ur så mycket vatten som möjligt från gelatinet och tillsätt och rör ut det i den passionsfruktsåsen, så att det beblandas helt. Ställ åt sidan och låt svalna något. Vispa under tiden grädden till en halvfast skum. Rör ned en tredje del av grädden i passionsfruktsåsen. Vänd sedan tillbaka den utblandande passionsfruktssåsen  i den resterande grädden  med stora handrörelser så passionsfruksblandningen beblandar sig väl med grädden. Låt sedan stå kylt i ca två timmar så att moussen får sätta sig något innan den används i tårtan.

Detta är en bra standardsmörkräm som funkar bra till att spackla en tårta på ca 24-25 centimeter i diameter. Den går också utmärkt att använda som topping till andra bakverk såsom cupcakes eller andra frostade kakor. Det går även enkelt att smaksätta den med exempelvis, starkt kaffe, likör, sprit, choklad osv..

3. Koka upp vattnet. Vispa under tiden ihop smöret med florsockret så att det blir vitt och luftigt. Tillsätt ca 50 gram kokande vatten under fortsatt vispning, tillsätt eventuellt mer vatten om det skulle behövas. Smörkrämen ska bli luftig men den får inte vara kletig, då kan den fastna  i kakan och drar med sig bitar av tårtan när du spacklar den. Smörkrämen ska vispas totalt i ca 10 minuter.

Montering av tårtan
4. Ett bra tips som jag lärt mig är att montera tårtan direkt i springformen som tårtbotten bakades i. Börja med att klä springformen med plastfilm, så att det kommer över alla kanter och gör det möjligt att slå in hela tårtan när den är färdigmonterad. Dela sedan din tårtbotten som du gärna haft i frysen i några timmar innan, så den blir enklare att dela, i tre lika delar. Placera den första biten i botten av springformen och bred sedan ut antingen hallonmoussen eller passionsfruktsmoussen, beroende på vilken du vill ha i botten respektive toppen, tänk även på att den som är i botten nu kommer att vara den som är högst upp när tårtan är färdig, då man under spacklingen vänder på tårtan, men mer om det senare. Packa sedan in tårtan och ställ svalt några timmar. Helst görs detta dagen innan, så hinner tårtan sätta sig bra och du slipper att stressa med allt samma dag.

Spackla Tårtan med smörkräm
Att spackla en marsipantårta är viktigt om du vill att tårtan ska kunna stå en stund innan du serverar den. Annars så finns det risk för att marsipanen eller sockerpastan drar åt sig fukt från grädde eller fyllningen och börjar svettas. Det resulterar i att marsipanen eller sockerpastan börja smälta och blir kladdig och kletig  och det är inget man vill ska ske. Spacklingen är även ett effektivt sätt att dölja mörka fyllningar i en tårta som annars kan lysa igen en ljus sockerpasta eller marsipan.

5. Ta bort plastfilmen från den monterade tårtan och ställ den med samma sida ned på ett bakpapper. Använd dig gärna av en så kallad snurrbricka, som gör att du enkelt kan snurra på tårtan under tiden du jobbar med den. En snurrbricka kan du hitta här. Börja sedan med att jämna till tårtan med hjälp av en palett och så att överflödiga smulor lossnar. Håll paletten jämnsmed tårtan och snurra snurrbrickan, håll samtidigt handen still så blir det  jämnt och fint nästan automatiskt. Har du ingen snurrbricka så går det självklart att jämna till tårtan ändå genom att arbeta dig runt med paletten.

6. Nu är det dags att spackla tårtan med smörkrämen, börja först med ett tunt lager och dra paletten åt samma håll hela tiden dra inte paletten så mycket fram och tillbaka, då riskerar du att smörkrämen drar med sig moussen eller bitar av tårtbotten och det vill vi inte. Det är ingen fara om tårtan inte ser snygg och rak ut än, detta moment ska nämligen upprepas. När du täckt kanten hela vägen runt, så ställer du tårtan i kylen eller gärna i frysen några minuter så att krämen stelnar till. Ta sedan ut tårtan och börja lägga på mer smörkräm, så att tårtan nu blir jämn och fin, om inte så upprepar du bara proceduren.  När du är nöjd med dina kanter, så vänder du tårtan upp och ner på en tårtbricka eller den bricka du har tänkt servera din tårta på. Ett tips är att klippa ut små remsor av bakpapper och sticka in dem under tårtan, så slipper du att kladda ner brickan för mycket under prepareringen. Bred nu även ut ett tunt lager smörkräm på toppen av tårtan, så att hela tårtan blir jämn och fin.

Täcka tårtan
7. Kavla ut marsipanen tunt (ca 2-3mm) på bakbord, ha gärna lite florsocker eller maizena under så att den inte fastnar. Lyft över marsipanen över den spacklade tårtan och börja med att jämna ut den uppifrån och ned, dra i marsipanen samtidigt som du arbetar dig nedåt på sidorna så att alla veck löses ut. Använd gärna en smother för bästa resultat. När tårtan har blivit jämn och fin, så skär du bort överflödig marsipan runt kanterna med en liten kniv eller använd dig av en modelleringskniv. Nu är tårtan redo för att dekoreras.

I detta fall har jag valt att dekorera min tårta som en present, med band och rosett. Det går givetvis dekorera sin tårta på andra vis om man så vill. Tiil denna tårta har jag använt mig av hallonsmakande rosa sockerpasta till mina band och rosett, jag har även använt samma sockerpasta när jag skrivit namnet på födelsedagsbarnet. Jag har tidigare jobbat med andra sorters sockerpasta som varit enklare att jobba med, men var bara tvungen att testa denna, då den var den mest naturliga sorten och även hade ett visst innehåll av riktiga hallon. Jag valde även att mönstra mina band och rosett med hjälp av en mönstermatta som gör banden lite finare. Till bokstäverna användes en speciell utstickare för bokstäver som jag hittat här, lite krångligt att använda men med lite knåpande gick det bra till slut.

8. Börja med att göra banden genom att kavla ut sockerpastan tunt (ca2-3mm) använd gärna lite florsocker eller maizena så att den inte fastnar på underlaget eller kavlen. Det är även en fördel om du använder en kavel med non-stickbeläggning, så går det enklare att kavla, utan att sockerpastan sätter sig på kavlen och i sin tur bildar fula mönsterspår på sockerpastan. Lägg sedan mönstermattan ovanpå och pressar med ett lätt tryck ovanpå, med kaveln eller en smother. Skär ut fyra lagom stora band och pensla baksidan lätt med lite vatten innan  du placera dem på tårtan, på så sätt limmar du fast dem.

9. Gör sedan rosetten och montera den på samma sätt, på mitten av tårtan där dina band möts. Hur du gör en enkel och fin rosett kan du se här. Har du svårt med att förstå engelska, så kan du även googla på marsipanrosett och få andra bra beskrivningar. Skulle inte rosetten bli bra första gången så är det bara att knåda ihop sockerpasten igen och göra den på nytt tills du är helt nöjd med resultatet.

10. Avsluta med att stansa ut bokstäver genom att använda en utsickare, eller på annat valfritt sätt som passar just dig. Ett bra tips är att använda smält choklad och en liten pensel. Sedan är det bara att låta tårtan stå svalt till den ska serveras.