Att göra en tårtbotten helt utan gluten är faktist inte så svårt och resultatet blir faktiskt lika bra utan vetemjöl som med vetemjöl.
Senvintern och tidig vår är en hektisk tid i vår familj, då vi har lyckats med bedriften att samla samtliga födelsedagar på drygt en månad.  I detta inlägg vill jag dela med mig av mitt recept på glutenfri tårtbotten. Denna tårtbotten är helt gjord på potatismjöl och maizena istället för vanligt vetemjöl. Det bästa är att det inte går att märka så mycket skillnad, den ända skillnaden är att denna tårtbotten blir lite luftigare än en tårtbotten gjord på vanligt vetemjöl.


Tårtbotten 24cm i diameter

4st Ägg
100g Socker
1dl Maizena
1dl Potatismjöl
1,5tsk Bakpulver
1tsk Salt
80g Smällt smör

Gör så här

1. Varmrör ägg och socker över ett vattenbad, tills det blivit en tjock skummig sås, eller tills äggvispet har nått en temperatur på ca 50-60º.

2. Ta sedan av äggvispet från värmen och fortsätt att vispa till ett tjockt skum, gärna med elvisp eller maskin för bästa resultat.

3. Smält under tiden smöret och bryn det gärna lätt, för en extra god smak på tårtbotten, ställ det åt sidan och låt svalna något.

4. Blanda potatismjöl, maizena och bakpulver och sikta mjölblandningen över äggvispet.

5. Vänd försiktigt ut mjölet i äggsmeten utan att den sjunker ihop. Detta görs enklast med en slickepott med stora handrörelser, undvik att vispa, då sjunker smeten ihop och tårtbotten kommer att bli platt och kompakt.

6. Blanda i saltet i smöret och rör försiktigt in det i sockerkaksmeten.

7. Klä en springform (24 centimeter) med bakpapper och smörj kanterna lätt med lite av resterna i grytan ifrån det smälta smöret.

8. Häll smeten i springformen och grädda tårtbotten i ca 30 minuter på 200º.

9. Stick en provsticka genom mitten av tårtbotten, fastnar inget, så är tårtbotten klar.

10. Låt sedan tårtbotten svalna lite innan du plockar ut den.  

11. Vänd sedan upp den på ett bakpapper med ovansidan ned. Detta för att få tårtbotten lika jämn på båda sidor.

12. När tårtbotten har svalnat så kan du med fördel frysa in den innan den ska används, då blir den lättare att dela och du kan även göra din tårtbotten i förväg, så är det bara att ta fram och montera din tårta när du ska ha den.