Tandoori är en kryddblandning som härstammar ifrån Indien och pakistan och innehållet varierar lite från område till område. Tandoorikrydda är en krydda som även blivit populär här i Sverige i takt med att den indiska maten har fått ett allt större inflytande.

Dock är det väldigt få som gör sin egna tandoorikrydda, utan köper någon av industrins färdiga blandningar.Tyvärr så är dessa färdiga kryddblandningar gemensamma nämnare allt som oftast att de är ordentligt utdrygade med salt och socker och sedan färgade med färgämnen och fått extra smak genom aromer och smakförstärkare. I en riktig tandoorikryddblandning ingår inget salt eller artificiella tillsatser. Men detta är bara ett av alla sätt för industrin att tjäna mer pengar på sina produkter.

I min tandoorikrydda, ingår endast riktiga och naturliga kryddor och en liten nypa muscovadosocker, inget annat (sockret går även att utesluta om man vill det, men det ger en lite finare rundhetskänsla).     Det är även en lite mildare variant, men vill du ha en lite hetare variant så kan du bara öka mängden chili till det dubbla.

Tandoorikrydda

2msk Koriander
2msk Spiskummin
1msk Paprikapulver
(1msk Muscovadosocker)
2tsk Vitlökspulver
1tsk Svartpeppar
1tsk Kanel
1tsk Nejlika
1tsk Ingefära
1tsk Svartpeppar
1tsk Malen kardemumma
1tsk Chilipulver
1tsk Gurkmeja

Gör så här

1. Blanda alla kryddor i en kryddmal eller kaffekvarn om du använder hela kryddor och mal dem till ett fint pulver. Har man redan fördigmalda kryddor så är det bara att blanda ihop dem.

2. Förvara sedan kryddorna i en tätförsluten burk till du ska använda dem. Kryddan håller sig nästan hur länge som helst, fast kom ihåg att smaken minskar med tiden. Ett tips för en ännu bättre smak på kryddan är att rosta kryddorna lätt i en torr gjutjärnspanna innan du maler dem, då får kryddan en intensivare smak. Dock så gäller detta inte för muscovadosockret om du nu har det i.

Jag kan verkligen rekommendera att införskaffa en kaffekvarn eller kryddmal, perfekt att mala dina egna kryddor i och omalda kryddor smakar så mycket mer än färdigmalda, som kan vara ,malda i flera månader i förväg om du har otur.